Hoppa till huvudinnehåll

Nya Dalsbruksborna behöver praoplatser

Ayaa Sheikh Jalal och Maria Pick fyller på honungsburkar.
Ayaa Shek Jalall hade tur och fick en praktikplats hos Maria Pick på Rosala handelsbod i Dalsbruk. Ayaa Sheikh Jalal och Maria Pick fyller på honungsburkar. Bild: Yle/Monica Forssell maria pick

Det är tisdag och företagare Maria Pick plockar fram rosenblad, honung och mynta. Tillsammans med 29-åriga Ayaa Shek Jalall ska hon fylla glasburkar med rosenhonung.

Två dagar i veckan, två och en halv timme åt gången praktiserar Ayaa hos Maria på Rosala handelsbod i Dalsbruk. Pick hörde till dem som redan i vintras, meddelade kommunens flyktingkoordinator att hon gärna tar emot arbetspraktikanter i fall det behövs.

- Jag sa att jag helst tar emot kvinnor för jag tycker det är jätteviktigt att unga kvinnor som kommer från en annan kultur kommer in i vårt sätt att leva och också att de kommer in i en kvinnogemenskap - här hos oss är vi vanligtvis bara kvinnor som jobbar, berättar Maria Pick.

Ayaa Sheikh Jalal doftar på rosenblad som ska användas i honung.
Ayaa Shek Jalall doftar på rosenbladen. Ayaa Sheikh Jalal doftar på rosenblad som ska användas i honung. Bild: Yle/Monica Forssell dalsbrukbo

Varken Ayaa eller Maria får någon ersättning för jobbet men det görs ett arbetskontrakt med Salon seudun ammattiopisto, som har hand om flyktingarnas integrationsutbildning. Institutet står också för praktikantens försäkring.

Hård konkurrens om praoplatser

Till integrationsutbildningen hör en sex veckor lång arbetspraktik men enligt Pia Friberg, som undervisar finska vid institutet och är de syriska flyktingarnas kontaktperson på Kimitoön, har det på vissa håll i landet blivit allt svårare att hitta praktikplatser.

- Det är hård konkurrens om praoplatser, säger Pia Friberg. Skolelever, studerande, arbetslösa och invandrare tävlar alla om att få en fot in i arbetslivet.

Arbetshandskar ligger på bordet.
Särskilt i sådana områden där arbetslösheten är hög, är konkurrensen om praktikplatser hård. Arbetshandskar ligger på bordet. Bild: Yle/Pekka Sipilä handskar,trädgårdsskötsel,arbetslöshet,yrken,uppsägning

Tillsvidare är Ayaa Shek Jalall den enda av Dalsbruks tio vuxna syrier som hittat en praktikplats, men flyktingkoordinator Sini-Tuulia Numminen medger att man inte haft bråttom med att söka jobb. För många är språket nämligen ännu en stötesten.

- Men jag tror nog att vi kommer att hitta platser. Det finns ju många olika slags jobb som också människor med bristfälliga kunskaper i finska kan göra på ön, förklarar Numminen.

Båda lär sig något

Integreringen sker enligt beslut i Kimitoöns kommun på finska och när honungsburkarna fylls blandas skrattet på övre våningen i handelsboden därför med både finska och arabiska ord.

Jag tänkte att jag kan ju välkomna en nykomling och dessutom vill jag bli bekant med nya människor― Maria Pick

- Hunaja, säger Maria och Ayaa upprepar. Sedan säger Ayaa det arabiska ordet för honung och Maria upprepar och skriver upp i ett litet häfte.

- När jag var ung flyttade jag ofta och när man kommer som en ny människa till en ort eller en ny arbetsplats tar det en tid innan man blir bekant med människor men det känns bra när man gör det, så jag tänkte att jag kan ju välkomna en nykomling och dessutom vill jag bli bekant med nya människor och så har jag ju också möjlighet att lära mig lite arabiska mellan varven, skrattar Maria Pick.

Knäpp på ljudet om du vill lära dig ett par ord arabiska (och finska)!

Praktikplatserna är mycket viktiga

Bland de syriska flyktingar, som sedan februari bor i Dalsbruk, finns människor med erfarenhet av att arbeta som barberare, svetsare, chaufförer och så vidare. Ayaa jobbade i det forna hemlandet med hennatatueringar på en skönhetssalong.

Hon säger att hon tycker det är så trevligt och vackert på handelsboden och hon vill gärna fortsätta jobba hos Maria.

- Jag har lärt mig laga finländsk mat och att koka kaffe på finländskt vis, berättar hon med hjälp av tolken Al Azawi Hamza.

På frågan om huruvida hon rekommenderar andra arbetsgivare på ön att erbjuda praktikplats åt de nya Dalsbrukborna, svarar Maria Pick att hon absolut gör det.

- Språket är en utmaning men det är inte omöjligt. Och sen måste man lite fundera på vad man kan göra tillsammans så att båda känner att det är nyttigt, viktigt och värdefullt. Att det inte känns som att det är bortkastade timmar.

Till en början är det främst arbetsplatser där man klarar sig med enkel vardsagsfinska, som behövs.

- Olika jobb inom servicebranschen, äldreomsorgen, daghem, byggbranschen, lantbruk eller transport kanske, räknar Numminen upp.

- Praktikplatserna är mycket viktiga. Man lär sig hurudant det är att jobba i Finland och det är viktigt att få känna sig behövd. Alla har haft jobb i sitt forna hemland och alla vet vi hur viktigt det är att ha ett jobb. Syrierna väntar ivrigt på att få komma i gång, säger Numminen.