Hoppa till huvudinnehåll

Osääkär korvförsäljning i Lovisa efter stöld

Sääkär Korvs stulna korvvagn
Så här ser den stulna vagnen ut. Sääkär Korvs stulna korvvagn Bild: Jan Sinisalo sääkär korv

Jan Sinisalo och hans företag Sääkär Korv har sålt varm korv åt hungriga Lovisabor de senaste åren. Men nu har han råkat ut för maximal otur – korvvagnen stals strax innan det stora evenemanget Lovisa Historiska Hus.

Korvvagnen försvann från Lökörens gästbåtshamn i Pyttis i samband med skärgårdsmarknaden under veckoslutet. Stölden har polisanmälts.

Vagnen försvann någon gång mellan klockan 2 och 7 på lördagsmorgonen. Enligt en efterlysning på Facebook ska vagnen senast ha synts till på Fiskstrandvägen mellan klockan 3 och 4.

Jan Sinisalo på Sääkär Korv tror ändå inte att någon skulle ha fått ut den från gästhamnens område.

– Det finns olika teorier om hur det har gått till. Där fanns ungdomar som man hade problem med, och det är högst troligt att de har skuffat vagnen i vattnet, tror jag åtminstone, säger Sinisalo.

Det andra alternativet är att tjuvarna skulle ha fört i väg vagnen med båt, men Sinisalo tror inte att det är lika sannolikt.

– Jag tror att det bara handlar om ett illdåd. Men i morgon vet vi mer, Valkom FBK ska fara och dyka på området på tisdag kväll för att se om den skulle hittas den vägen.

50 kilogram korv att sälja

Jan Sinisalo har en reservvagn som han jobbar på att få besiktad till helgen då evenemanget Lovisa Historiska Hus äger rum.

– Jag har ungefär 50 kilogram korv och 800 semlor som blev outnyttjade. Det måste vi försöka få i frysen till nästa helg.

Problemet med reservvagnen är ändå att den har mindre kapacitet. Dessutom är den stationär och inte kopplad till en moped som den stulna vagnen. Det betyder att den är krångligare att använda.

Också inkomsterna från korvförsäljningen påverkas. Sinisalo hade tänkt ha två korvvagnar på Lovisa Historiska Hus, men nu blir det bara en betydligt mindre vagn i stället.

– Det harmar, men å andra sidan är det här ett intresse för mig eftersom jag är lärare annars. Det är bara ”pletut” arbete som är så roligt, säger Sinisalo.

Får sälja mycket korv för att ersätta vagnen

Det som grämer honom mest är att han antagligen inte kommer att få någon ersättning från försäkringsbolaget, i och med att mopeden som vagnen är sammankopplad med inte är registrerad eftersom han inte kör med den.

– Det är ändå 6 000 euro som far från min egen ficka. Du får nog sälja en och annan korv för 6 000 euro. Jag måste vara i kontakt med försäkringsbolaget ännu, men vi får se.

Sinisalos gamla korvvagn finns i Helsingfors och han konstaterar att en möjlighet är att låna den.

Tack vare postningen på sociala medier har han också fått en del samtal och meddelanden från Helsingfors om att vagnen är där. Det mest troliga enligt Sinisalo själv och polisen är antagligen ändå att vagnen har blivit utsatt för ofog.

Den som har tips om var Sääkär Korvs vagn finns kan ta kontakt med Jan Sinisalo i Lovisa eller med polisen. Hittelön utlovas också.

Läs också