Hoppa till huvudinnehåll

Peffan välkomnar barnträdgårdslärarna

Petri Salo.
Petri Salo. Petri Salo. Bild: Yle/Kati Enkvist. pedagogiska fakulteten,Åbo Akademi

Åbo Akademi meddelade på fredagen att de går vidare med planerna att flytta barnpedagogiken från Jakobstad till Vasa år 2018. Det är en tuff tid för universiteten och integrering och samverkan gör oss starkare att möta utmaningarna, säger Petri Salo, dekanus för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi.

Salo berättar att de mål som Undervisnings- och kulturministeriet satt upp är ganska tuffa att uppnå och att det därför är viktigt att samarbeta.

- Just gällande barnträdgårslärarutbildningen har vi höjda mål för kommande resultatperiod och för att kunna svara mot dem måste vi arbeta på flera olika sätt. Integreringen av lärarutbildningarna, så att vi kan samverka i Vasa, är en viktig aspekt av det hela, säger Salo.

Salo säger att de arbetar för att kunna samverka och integrera och att det handlar om att svara mot de behov av lärare som finns ute på arbetsmarknaden.

- Det gör oss starkare gällande det lärarutbildningsansvar vi har och i att hantera de här tuffa utmaningarna. Vi har dem inte bara framför oss utan vi har dem konkret här på mitt bord.

Specialbarnträdgårdslärare och dubbel behörighet

Ett exempel på de behov som lärarutbildningen måste möta är att i framtiden kunna utbilda specialbarnträdgårdslärare, berättar Salo.

- Det finns en stor efterfrågan på specialpedagogisk kompetens i hela Svenskfinland och vi har här en möjlighet att samverka och i framtiden leverera specialbarnträdgårdslärare i och med att vi har speciallärarutbildningen i Vasa.

Salo berättar att ett annat konkret exempel som flytten kan kopplas till är att de i framtiden också måste kunna leverera lärare med dubbel behörighet. Det vill säga utexaminerade lärare som kan arbeta som både behöriga barnträdgårdslärare och klasslärare.

- Vi har många andra motsvarande dubbla behörigheter som vi måste arbeta med både nu och i framtiden för att kunna leverera en flexibel lärararbetskraft i Svenskfinland.

Salo tror inte heller att det blir några problem att hitta utrymmen för barnträdgårdslärarna i Vasa.

- Det finns plats för en utbildning till, säger Salo.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten