Hoppa till huvudinnehåll

Prideveckan inleddes i Åbo: "rätt att älska - rätt att vara"

Regnbågsflaggor i Åbo
Regnbågsflaggorna vajar i Åbo. Regnbågsflaggor i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström Regnbågsflaggan,pride i åbo,sexuella minoriteter

Den här veckan vajar regnbågsflaggorna vid åstranden under Åbo Pride.

Prideveckan inleddes på måndagsförmiddagen då pridefreden utlystes. Meningen med pride är bland annat att uppmärksamma sexuella- och könsminoriteters rättigheter samt mänskliga rättigheter överlag.

På programmet står träffar, fester och olika workshops, berättar pridekoordinator Panda Eriksson. Nytt för i år är bland annat träffar för transpersoner på svenska.

- Åbo Pride har ett ganska brett program i år, vi försöker nå så många som möjligt med programmet. Vi ordnar träffar för transpersoner, både på svenska och finska. Sedan ordnar vi träffar för asexuella och träffar för föräldrar till hbtq-barn. Så har vi också en hel del kultur. Vi ordnar förstås också fester, berättar Eriksson.

Åbo stad hjälper också till

Åbo Pride har också fått stöd av Åbo stad. Bland annat lyser staden upp Biblioteksbron i regnbågens färger på lördag. Det är speciellt stadens ungdomscentral som är med under prideveckan.

Pride- freden utlystes i Åbo. På bilden Pride-koordinatorn Panda Eriksson, poeten Susinukke Kosola och Mika Akkanen från Åbo stad.
På bild: Pridekoordinator Panda Eriksson, poeten Susinukke Kosola och Mika Akkanen, som svarar för internationella ärenden och protokolltjänster vid Åbo stad. Pride- freden utlystes i Åbo. På bilden Pride-koordinatorn Panda Eriksson, poeten Susinukke Kosola och Mika Akkanen från Åbo stad. Bild: Yle/ Nora Engström åbo pride 2016

- Åbo stad har varit väldigt samarbetsvillig och det har varit väldigt fint att jobba med dem. Det är särskilt stadens ungdomsenhet som har varit aktiv. Vi har exempelvis en paneldiskussion om regnbågsungas välmående och hur man kan stöda sina kompisar, och den diskussionen ordnas tillsammans med den svenskspråkiga ungdomsgården Zabadak.

Det politiska budskapet är viktigt

Prideveckan är otroligt viktig, säger Eriksson.

- Det är en händelse som syns i media. Det är en händelse där det är ok och accepterat att det pratas om regnbågstematik i ett offentligt utrymme.

Det politiska budskapet är viktigt under prideveckan.

-Folk hör kanske först om de galna festerna. Sedan inser de att det inte handlar om det, utan det handlar om vad jag som person som tillhör en sexuell- eller könsminoritet behöver, konstaterar Eriksson.

"Translagen det största problemet"

En viktig fråga för Eriksson är de juridiska rättigheterna för transpersoner.

- Vi hade en otroligt fin och bra framgång med Tahdon-kampanjen för den jämlika äktenskapslagen. Men det är en så liten del av helheten.

Regnbågsflagga
Regnbågsflagga Bild: Yle/ Nora Engström Regnbågsflaggan,regnbågsfamiljer,åbo pride,sexuella minoriteter

- Det skulle vara viktigt att vi fortsätter med arbetet och translagen är ett av de största problemen. Alltså exempelvis att du måste vara över 18 år för att få påbörja en könskorrigering och att du inte kan byta din juridiska könsbeteckning i passet innan du fyllt 18. Och om du som transperson vill få ditt kön erkänt av staten så måste du gå med på hormonbehandlingar som i praktiken gör dig steril, säger Eriksson.

"Rätt att älska - rätt att vara"

Årets slogan på Åbo Pride är "rätt att älska - rätt att vara".

- Rätten att vara den du är utan att någon ifrågasätter dig och att du har rätt att älska vem du vill. Det är en så grundläggande människorättssak att det inte går att argumentera mot det, fortsätter Eriksson.

Deltagare i Åbo Pride 2014.
Prideparad i Åbo 2014. Deltagare i Åbo Pride 2014. Bild: Yle / Maria Nylund åbo pride

Åbo Pride kulmineras med en prideparad på lördag. Paraden startar från Gamla Stortorget klockan 13.30 och avslutas i Puolalaparken.

Mer information om Åbo Pride hittar du här.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland