Hoppa till huvudinnehåll

Reuters: Prisrallyt på råolja anses vara obefogat

Oljetankrar utanför Singapore i maj 2016.
Oljetankrar utanför Singapore i maj 2016. Oljetankrar utanför Singapore i maj 2016. Bild: EPA/WALLACE WOON oljetanker,tankfartyg,Singapore

Priset på råolja sjönk något under måndagen och analytiker bedömer enligt nyhetsbyrån Reuters att den senaste tidens prisuppgång troligen är överdriven.

Det senaste tecknet på ett pågående överutbud inom branschen är den stigande exporten av diesel och bensin från Kina, säger branschfolk till Reuters.

Den kinesiska exporten av diesel och bensin steg i juli med 182 respektive 145 procent jämfört med samma månad året innan, till 1,53 miljoner ton och till 970 000 ton.

Analytiker säger enligt Reuters att prisrallyt på råolja beror mera på tekniska orsaker än på grundläggande ekonomiska orsaker. Ett tecken på det här är att nya köpare har lyst med sin frånvaro under den senaste tiden, uppger den amerikanska banken Morgan Stanley.

Oenigt inom Opec

Det har funnits förväntningar om att ledande oljeproducenter under ett möte i september skulle enas om att stävja överutbudet av råolja, men Morgan Stanley säger att det är högst osannolikt att länderna kommer att enas i frågan.

Opec-länder och andra oljeexporterande länder som Ryssland möts i september för att fatta beslut om att frysa produktionen på nuvarande nivå eller rentav minska på produktionen.

Analytiker anser ändå att motsättningar mellan Iran och Saudiarabien innebär att det är osannolikt att det blir ett avtal. Bland annat brittiska Barclays bank är av den här åsikten, rapporterar Reuters.

Barclays bedömer att prisuppgången på 20 procent sedan augusti är obefogad och att råoljepriser på över 50 dollar per fat är ohållbara för närvarande.

Läs också