Hoppa till huvudinnehåll

Snart dags för World Cup – Finlands powerplay får dåligt betyg

Patrik Laine och Mikko Koivu på isen.
Patrik Laines och Mikko Koivus väger lätt i jämförelse med Sveriges och Kanadas powerplayspelare. Patrik Laine och Mikko Koivu på isen. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey,Patrik Laine,Mikko Koivu

Om Finland ska nå framgång i höstens World Cup-turnering i ishockey, så kommer Lejonen inte att göra det tack vare sitt powerplay. I den här kategorin rankas Finland näst sist enligt NHL.com.

Sju skribenter på NHL.com fick som uppdrag att ranka de åtta World Cup-lagen i olika kategorier. Då det gäller spel i numerärt överläge rosar Finland inte direkt marknaden.

Finland fick endast 16 poäng i den här kategorin och endast Tjeckien med sina sju poäng placerade sig bakom Finland.

Spelare som till exempel Mikko Koivu, Aleksander Barkov och Rasmus Ristolainen väger lätt i jämförelse med Sveriges Nicklas Bäckström, Oliver Ekman-Larsson och Erik Karlsson.

Bäst i OS, så också i World Cup

Sveriges powerplay rankas som etta med 52 poäng. En av skribenterna, Arpon Basu, poängterar att en av orsakerna till Sveriges OS-silver i Sotji 2014 var deras dödliga powerplay.

– Sverige hade den bästa powerplayn i OS i Sotji, med sju mål på 21 försök och det borde inte skilja så mycket i World Cup, säger Basu.

– Sverige har enorm styrka på blåa linjen med Karlsson, Ekman-Larsson och Tamba Bays Victor Hedman och Anton Strålman. Det här kompletteras av Bäckström samt Daniel och Henrik Sedin från Vancover Canucks. Ingen i NHL har gjort fler än de 125 powerplay-poäng som Bäckström gjort de senaste fyra säsongerna..

Bakom Sverige rankas hemmanationen Kanada som tvåa och Ryssland som trea. World Cup-turneringen börjar den 17 september i Toronto.

Powerplayrankingen enligt NHL.com:

1. Sverige 52 poäng
2. Kanada 50 poäng
3. Rysslad 44 poäng
4. Lag Nordamerika 32 poäng
5. USA 29 poäng
6. Lag Europa 20 poäng
7. Finland 16 poäng
8. Tjeckien 7 poäng

Läs också

Nyligen publicerat - Sport