Hoppa till huvudinnehåll

USA tog flest medaljer – Finland på 78:e plats

Michael Phelps ligger bra till i guldligan i OS.
Michael Phelps tog sex medaljer i OS. Michael Phelps ligger bra till i guldligan i OS. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Michael Phelps,Olympiska sommarspelen i Rio 2016,simning

USA:s basketherrar tog landets 46:e och sista medalj vid OS i Rio de Janeiro. USA vann medaljtabellen med sammanlagt 121 medaljer medan Finland placerade sig långt ner.

USA tog den första guldmedaljen i Rio de Janeiro då Virgina Thrasher vann damernas luftgevär under den första OS-dagen. Efter det blev det ytterligare 45 guld till och sammanlagt 121 medaljer för USA under de sexton tävlingsdagarna.

Det gjorde att man vann medaljtabellen i överlägsen stil. Storbritannien slutade tvåa i medaljtabellen och Kina trea. Kina tog fler medaljer än Storbritannien men då antalet guld får före det totala antalet medaljer så är det Storbritannien som kniper andraplatsen.

Danmark bäst i norden

Danmark gjorde sitt bästa OS sedan 1948 och blev bästa nordiska land med en 28:e plats i medaljtabellen. Danmark tog 15 medaljer i Rio de Janeiro. Ett pinnhål längre ner hittas Sverige med 11 medaljer.

Finland gjorde sitt sämsta OS någonsin och Mira Potkonens brons räckte endast till en delad 78:e plats. Den placeringen delar man med bland annat Estland.

Phelps bästa idrottaren

Michael Phelps hade 22 medaljer inför OS och i Rio de Janerio blev det ytterligare sex medaljer – fem guld och ett silver.

Phelps blev den idrottare som tog flest medaljer före Katie Ledecky och Simone Biles som båda tog fem medaljer var.

Medaljtabellen i Rio de Janeiro:

1. USA, 46 guld, 37, silver, 38 brons = 121 medaljer
2. Storbritannien, 27 guld, 23 silver, 17 brons = 67 medaljer
3. Kina, 26 guld, 18 silver, 26 brons = 70 medaljer
4. Ryssland, 19 guld, 18 silver, 19 brons = 56 medaljer
5. Tyskland, 17 guld, 10 silver, 15 brons = 42 medaljer
-----------------
28. Danmark, 2 guld, 6 silver, 7 brons = 15 medaljer
29. Sverige, 2 guld, 6 silver, 3 brons = 11 medaljer
74 Norge, 0 guld, 0 silver, 4 brons = 4 medaljer
78. Finland, 0 guld, 0 silver, 1 brons = 1 medalj
78. Estland, 0 guld, 0 silver, 1 brons = 1 medalj

Se hela medaljtabellen här.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport