Hoppa till huvudinnehåll

Vägar får bidrag för reparationer

Koskövägen i Korsholm
Arkivbild. Koskövägen i Korsholm Bild: Yle/Sofi Nordmyr lervälling

Efter ett bottenår ifjol satsar staten igen på att ge bidrag för reparationer av enskilda vägar. En bra början, säger man i kommunerna. Men man är långt från toppåren och vägprojekten i Österbotten står på kö.

Det är positivt om det börjar lossna statliga pengar, säger vägmästare Stefan Hällund i Pedersöre. Pedersöre har valt att prioritera broprojekten, först i tur är Mattfolk bro i Ytteresse..

- Till enskilda väglag har vi tvingats säga att vägreparationspengar inte finns, broarna har prioriterats.

Pedersöre har ändå gjort några undantag. För mindre kostbara men akuta reparationsarbeten har kommunen delat på kostnaden med väglaget.

Också i Nykarleby säger stadsingenjör Peter Sjöblom att det är väldigt bra att det igen finns statliga pengar att söka. I år finns 8 miljoner euro och de följande åren siktar staten på att ge 10 miljoner per år.

- Det finns vägprojekt på kö som behöver statsstöd för att komma gång.

Också i Nykarleby har man diskuterat att staden skulle satsa egna medel på enskilda vägar, men man har ändå valt att låta bli.

Gropigt värre

I kommunerna känner man av pressen från bilisterna på landsbygden. Kvevlax- Koskövägen är en total katastrof, säger Korsholms vägmästare Kjell Sundsten. Han får många telefonsamtal denna regniga höst.

Men underhållet av Kvevlax-Koskövägen sköts av staten och den kan inte kommunen så mycket åt. Men i nästan varje by finns vägsträckor som är dåliga, säger Sundsten.

Egetligen är inte vägarna så dåliga i Korshom, säger Sundsten, men det myckna regnandet gör att vägarna inte går att sladda.

- Det blir bara välling av vägen om man är för tidigt ute.

Om statens ökade stöd säger Sundsten att det går i rätt riktning, men 8 miljoner i år och kanske 10 miljoner per år i framtiden räcker inte.

- Vi borde komma upp till 30-40 miljoner euro som det var för några år sedan. Då kan vi kanske göra något.

"Använd hela vägen"

I Pedersöre uppmanar vägmästare Stefan Hällund bilisterna att använda hela vägen. Det är något han hört också av vägentrepenörerna. Det skulle ge mindre gropar.

- Det är som om bilisterna skulle sakna ratt, alla kör på i samma spår iställer för att utnyttja hela körfilen. Det skulle spara vägarna mycket bättre.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten