Hoppa till huvudinnehåll

En kram, ett skratt eller kanske en kallpermanent

I dokumentärserie Marta och Guldsaxen följer vi livet på en frisersalong i centrala Köpenhamn.

Martas frisersalong som går under namnet Salon Guldsaksen har blivit en samlingsplats där man delar livets med- och motgångar. I ett samhälle där allt fler lever ensamma blir behovet av gemenskap allt större. På Salon Guldsaksen kramas man mycket men sköter också kundernas hår.

Hit behöver man nödvändigtvis inte komma bara för att du beställt tid eller för att du vill köpa något. Salongen fungerar också som ett vardagsrum för en brokig skara människor som inte sällan hamnat lite utanför samhället. Och hör röks en hel del cigaretter.

Marta själv kom från Polen i början på sjuttiotalet. Slumpen förde henne till stadsdelen Nørrebro som inte hade speciellt bra rykte. Men Marta beslöt att ge det en chans – ett val hon aldrig ångrat.

Frisörbranschen och kontakten till människorna har alltid intresserat henne. I dag har hon drivit sin salong i 31 år. I serien får vi följa människorna i och kring salongen. Det blir många skratt men också en hel del tårar när en av Martas väninnor plötsligt går bort.


Produktion: DR / Nordvision
4 avsnitt

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem