Hoppa till huvudinnehåll

Folktinget: Oacceptabelt att stänga Lagmansgården

Lagmansgården.
Arkivbild. Lagmansgården. Lagmansgården. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén lagmansgården,Österbotten

Beslutet om att stänga skolhemmet Lagmansgården i Pedersöre är oacceptabelt och bör omprövas. Det här anser arbetsutskottet för Folktingets styrelse som samlades på tisdag i Helsingfors.

Det finns ett flertal svenskspråkiga ungdomar som i höst nekats plats på Lagmansgården med hänvisning till att skolhemmet ska stänga. Det finns ingen övergripande plan för var dessa barn ska få skolgång och det är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Folktingets ordförande Thomas Blomqvist.

- Beslutet har fattats utan en annan lösning i sikte.

Enda tvåspråkiga skolhemmet

Folktinget poängterar vikten av att de beslut som fattas inte drabbar dem som är mest utsatta i samhället. De unga ska kunna garanteras service, vård och omsorg på sitt modersmål.

- Lagmansgården är det enda tvåspråkiga skolhemmet i landet med en högstadieskola som erbjuder specialundervisning i skolhemsmiljö och denna verksamhet behövs också i framtiden, säger Folktingets vice ordförande Steven Frostdahl.

Man hoppas beslutet omprövas

Folktinget kommer att vända sig till direktionen för Statens skolhem och dess direktör Matti Salminen för att påtala det oacceptabla i beslutet och be dem ta upp saken till ny behandling och ompröva beslutet.

Folktinget kommer även att kontakta Institutet för hälsa och välfärd samt ansvariga ministrar i ärendet.