Hoppa till huvudinnehåll

Folktinget: Oacceptabelt att stänga Lagmansgården

Lagmansgården.
Arkivbild. Lagmansgården. Lagmansgården. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén lagmansgården,Österbotten

Beslutet om att stänga skolhemmet Lagmansgården i Pedersöre är oacceptabelt och bör omprövas. Det här anser arbetsutskottet för Folktingets styrelse som samlades på tisdag i Helsingfors.

Det finns ett flertal svenskspråkiga ungdomar som i höst nekats plats på Lagmansgården med hänvisning till att skolhemmet ska stänga. Det finns ingen övergripande plan för var dessa barn ska få skolgång och det är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Folktingets ordförande Thomas Blomqvist.

- Beslutet har fattats utan en annan lösning i sikte.

Enda tvåspråkiga skolhemmet

Folktinget poängterar vikten av att de beslut som fattas inte drabbar dem som är mest utsatta i samhället. De unga ska kunna garanteras service, vård och omsorg på sitt modersmål.

- Lagmansgården är det enda tvåspråkiga skolhemmet i landet med en högstadieskola som erbjuder specialundervisning i skolhemsmiljö och denna verksamhet behövs också i framtiden, säger Folktingets vice ordförande Steven Frostdahl.

Man hoppas beslutet omprövas

Folktinget kommer att vända sig till direktionen för Statens skolhem och dess direktör Matti Salminen för att påtala det oacceptabla i beslutet och be dem ta upp saken till ny behandling och ompröva beslutet.

Folktinget kommer även att kontakta Institutet för hälsa och välfärd samt ansvariga ministrar i ärendet.

 • Kerstin Karlberg och Willehard Korander

  Premiären närmar sig för Okänd soldat i Harparskog

  Nu finns pansarvagn och 40-tals lastbil på plats.

  Det närmar sig premiär för Okänd soldat på Västnylands nyaste utomhusscen i Harparskog. En lastbil från 1940-talet, en pansarvagn, gamla gevär och en hästkärra skvallrar om vad publiken har att vänta på premiären den 16 juni.

 • Säkerhetspolisen.

  DN: Säpo spanar på misstänkt terrorcell i Sverige

  Minst två personer mål för spaningen.

  Den svenska säkerhetspolisen Säpo spanar som bäst på en misstänkt terrorcell i Sverige. Det rapporterar tidningen Dagens Nyheter. Enligt tidningen ska det röra sig om minst två personer som tros vara inblandade i planeringen av ett terrordåd.

 • Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa

  Inte bara bra att österbottningar har lätt att flytta

  Leder till arbetskraftsbrist på vissa orter.

  Österbotten är känt som ett landskap med stor företagsamhet och många exportföretag. För österbottningar har det också historiskt sett varit lätt att flytta utomlands, vilket inte är odelat positivt, säger Marja-Riitta Vest som är nyvald vd för Viexpo i Vasa.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa

  Inte bara bra att österbottningar har lätt att flytta

  Leder till arbetskraftsbrist på vissa orter.

  Österbotten är känt som ett landskap med stor företagsamhet och många exportföretag. För österbottningar har det också historiskt sett varit lätt att flytta utomlands, vilket inte är odelat positivt, säger Marja-Riitta Vest som är nyvald vd för Viexpo i Vasa.

 • Kjell Heir och Rainer Bystedt

  Heir och Bystedt leder Vörå

  Bystedt styrelseordförande och Heir fullmäktigeordförande.

  Det blir Rainer Bystedt (SFP) och Kjell Heir (SFP) som leder Vörå kommun. Bystedt blir styrelseordförande och Heir fullmäktigeordförande.

 • anka

  Efterlysningen 30.5

  Gammal träbåt, mopeder, och dörrar!

  Träbåtar, mopeder... och ankor! Bland annat det i Efterlysningen!

 • Aspegrens trädgård sett från prostgården

  Jakobstad tar över Aspegrens trädgård

  Staden vill också ha en amorteringsplan.

  Staden Jakobstad tar över skötseln av Aspegrens trädgård. Trädgården har gått med förlust. Rosenlunds prästgård med konferans- och restaurangtjänster går däremot allt bättre.

 • Solnedgång över en sommaräng med blommor och knuten på en röd stuga.

  Inga byar togs med i landskapsplanen

  Kommunerna avgör vilka byar de vill satsa på.

  Byanätverket togs inte med Österbottens landskapsplan. Planen fick hård kritik i kommunerna som ansåg att för många byar utelämnats. Nu får kommunerna själva avgöra vilka byar de vill utveckla.

 • I-byggnaden är en av de åtta som ska rivas. Bakom den står den nya Y-byggnaden.

  Sjukvårdsstyrelse gav ok för husrivning

  Gamla vårdbyggnader rivs i Vasa.

  Styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ger grönt ljus för att riva tre byggnader på Vasa centralsjukhus område. Två byggnader kan börja rivas redan i år.

 • stort hus

  Köpcentrum förnyas i Vasa

  Anttilas gamla utrymmen blir galleria

  Stora utrymmen gapar tomma i HS Center efter att Anttila upphörde med verksamheten. Nu planerar ägaren Harry Schaumans stiftelse att ersätta lokalen med utrymmen för flera olika butiker.