Hoppa till huvudinnehåll

Folktinget: Oacceptabelt att stänga Lagmansgården

Lagmansgården.
Arkivbild. Lagmansgården. Lagmansgården. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén lagmansgården,Österbotten

Beslutet om att stänga skolhemmet Lagmansgården i Pedersöre är oacceptabelt och bör omprövas. Det här anser arbetsutskottet för Folktingets styrelse som samlades på tisdag i Helsingfors.

Det finns ett flertal svenskspråkiga ungdomar som i höst nekats plats på Lagmansgården med hänvisning till att skolhemmet ska stänga. Det finns ingen övergripande plan för var dessa barn ska få skolgång och det är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Folktingets ordförande Thomas Blomqvist.

- Beslutet har fattats utan en annan lösning i sikte.

Enda tvåspråkiga skolhemmet

Folktinget poängterar vikten av att de beslut som fattas inte drabbar dem som är mest utsatta i samhället. De unga ska kunna garanteras service, vård och omsorg på sitt modersmål.

- Lagmansgården är det enda tvåspråkiga skolhemmet i landet med en högstadieskola som erbjuder specialundervisning i skolhemsmiljö och denna verksamhet behövs också i framtiden, säger Folktingets vice ordförande Steven Frostdahl.

Man hoppas beslutet omprövas

Folktinget kommer att vända sig till direktionen för Statens skolhem och dess direktör Matti Salminen för att påtala det oacceptabla i beslutet och be dem ta upp saken till ny behandling och ompröva beslutet.

Folktinget kommer även att kontakta Institutet för hälsa och välfärd samt ansvariga ministrar i ärendet.

 • Åbo City utmanar Åbo United och Åbo IFK:s fusionsplaner

  En ny tvåspråkig knatteförening har bildats i Åbo.

  I juni röstade majoriteten av medlemmarna i knattefotbollsföreningen Åbo United för förslaget att fusioneras med Åbo IFK. Nu utmanas fusionsplanerna plötsligt av uppstickaren Åbo City.

 • Patriotisk marsch sätter känslorna i svall i Honkong

  Kinas nationalsång skapar stor oro.

  Kinas nationalsång skapar som bäst stor oro i Hongkong. Det beror på en ny lag som förpliktar kineserna att visa sin respekt för nationalsången genom att ställa sig upp och lyssna på den i tysthet.

 • Varför tyska valet har betydelse också för Finland

  Vem Angela Merkel väljer påverkar oss.

  Fransmännen är rädda för att Angela Merkel kommer att regera med liberalerna. Ur finländsk synpunkt kunde det däremot vara en lättnad. Vår utsände i Berlin, Dan Ekholm, analyserar betydelsen av det tyska valet för Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten