Hoppa till huvudinnehåll

Folktinget: Oacceptabelt att stänga Lagmansgården

Lagmansgården.
Arkivbild. Lagmansgården. Lagmansgården. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén lagmansgården,Österbotten

Beslutet om att stänga skolhemmet Lagmansgården i Pedersöre är oacceptabelt och bör omprövas. Det här anser arbetsutskottet för Folktingets styrelse som samlades på tisdag i Helsingfors.

Det finns ett flertal svenskspråkiga ungdomar som i höst nekats plats på Lagmansgården med hänvisning till att skolhemmet ska stänga. Det finns ingen övergripande plan för var dessa barn ska få skolgång och det är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Folktingets ordförande Thomas Blomqvist.

- Beslutet har fattats utan en annan lösning i sikte.

Enda tvåspråkiga skolhemmet

Folktinget poängterar vikten av att de beslut som fattas inte drabbar dem som är mest utsatta i samhället. De unga ska kunna garanteras service, vård och omsorg på sitt modersmål.

- Lagmansgården är det enda tvåspråkiga skolhemmet i landet med en högstadieskola som erbjuder specialundervisning i skolhemsmiljö och denna verksamhet behövs också i framtiden, säger Folktingets vice ordförande Steven Frostdahl.

Man hoppas beslutet omprövas

Folktinget kommer att vända sig till direktionen för Statens skolhem och dess direktör Matti Salminen för att påtala det oacceptabla i beslutet och be dem ta upp saken till ny behandling och ompröva beslutet.

Folktinget kommer även att kontakta Institutet för hälsa och välfärd samt ansvariga ministrar i ärendet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Lars Losvik: Att ha roligt är viktigt för att lyckas

  Att skapa positiva minnesspår i hjärnan är viktigt.

  Hur gör man konkret för att flytta sina gränser och nå sina drömmars mål? Och hur gör man för att hjälpa sina barn och inte stjälpa dem i deras ambitioner? Bland annat det här talar ledarskapskonsulten Lars Losvik om i sitt sommarprat.

 • En gång i veckan slåss hon som en viking

  Emelie Lytz har en vikingahobby.

  Vikingatiden och medeltiden har igen blivit populär tack vare serier som Game of thrones och Vikings, men vikingahobbyn är väldigt sällsynt i Finland. Närpesbon Emelie Lytz är en av de få som håller på med det.

 • UPM vill bli av med industrimuseum i Jakobstad

  Jakobstad vill inte ha fler gamla byggnader för tillfället.

  UPM i Jakobstad vill sälja bort allt som inte hör till fabrikens kärnverksamhet. Industrimuseet Jakobstads Cikoriafabrik hör till det som UPM vill bli av med och det här är sista sommaren som museet är öppet.

 • Förorenad mark undersöks i Karleby

  Problemavfall efter konkursad läderfabrik undersöks.

  I början på augusti kommer en förundersökning av den förorenade marken i Karleby där Bröderna Brandts Läderfabrik låg att starta. Fabriken i Palo by i Karleby är försatt i konkurs och den nye ägaren till fastigheten upptäckte nedgrävda kemikalietunnor i samband med markarbeten på tomten.

 • Skorstenen på Vasklot i Vasa är en utmaning att riva

  Det 84 meter höga landmärket rivs med en fjärrstyrd robot.

  Nästa vecka kommer man på allvar att börja riva den gamla 84 meter höga tegelskorstenen vid Sockerfabriken på Vasklot i Vasa - ett arbete med många moment och risker. Samtidigt görs jobbet med hjälp av högteknologi.

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.