Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Nytt effektivt vaccin mot bältros snart i hyllorna

vaccinering
Enligt forskarna är det nya vaccinet mot bältros btydligt effektivare än det förra. vaccinering Bild: YLE/Jessica Edén webbdoktorn

Finland deltar i ett stort forskningsprojekt där man tar fram ett nytt bältrosvaccin som till skillnad från dagens bältrosvaccin inte är ett ”levande vaccin” baserat på ett levande virus utan endast på partiklar av virus, säger forskningsläkare Ilkka Seppä vid Tammerfors universitets vaccinationsforskningscentral som har en enhet i Åbo.

Det gör att nya vaccinet inte kan förorsaka sjukdom vilket är viktigt i särskilda fall. Till exempel om patienten har insjuknat i blodcancer eller om man har fått organimplantat där patientens immunförsvar förs ned på grund av behandlingen, då finns det risk för bältros vilket det nya vaccinet kan förhindra berättar Seppä.

Forskningsläkare Ilkka Seppä tror att ett nytt vaccin mot bältros snart når apotekena.
Forskningsläkare Ilkka Seppä vid Tammerfors universitets enhet i Åbo tror att man inom en snar framtid kommer att sälja ett nytt vaccin mot bältros i apoteken. Forskningsläkare Ilkka Seppä tror att ett nytt vaccin mot bältros snart når apotekena. Bild: Yle/Andy Ödman ilkka seppä

Omfattande undersökning

32000 personer i Europa, USA och i Asien har deltagit i vaccinundersökningen.

I Finland har man testat vaccinet på 3100 personer av vilka hälften fått en koksaltlösning, så kallad placebo, istället för egentligt vaccin.
De som hittills fått placebosprutor kommer nu att börja få egentliga vaccinsprutor då man fortsätter forskningen.

Enligt Seppä minskar dagens vacciner sannolikheten att insjukna i bältros med 50-60 procent under en treårsperiod medan det nya vaccinet man testar kan minska sannolikheten att insjukna i bältros med 92-95 procent under en fyraårsperiod.

Undersökningen har pågått i fem år och fortsätter i sex år till. Om allt går som det ska så är det, enligt Seppä, möjligt att det nya vaccinet mot bältros finns på de finska apotekshyllorna om två till tre år.

Äldre personer i riskgruppen

Bältros är en virusbaserad sjukdom som speciellt drabbar den äldre befolkningen. Mindre än en procent av de som fyllt 50 år i Finland drabbas varje år av bältros medan två till tre procent av de som fyllt sjuttio drabbas årligen.

Alla som haft vattkoppor bär på ett bältrosvirus som kan blomma ut till sjukdomen bältros.
Man har inte hittat specifika sjukdomar som bältros skulle uppstå från.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland