Hoppa till huvudinnehåll

HS: Västmetrons utredare kan vara jävig

Den nylagda metrorälsen på Aalto-universitets station.
Den nylagda metrorälsen på Aalto-universitets station. Bild: Yle/Petter West din stad

Helsingfors stad har beställt en utredning om västmetron av ett utomstående företag. Samma företag har en betydande kundrelation med Esbo stad.

I måndags rapporterade Yle Uutiset att Helsingfors stad beställt en utredning om orsakerna till västmetrons försening av revisionsföretaget BDO. På tisdagen skrev Helsingin Sanomat att företaget också gör revisioner för Esbo stad, vilket eventuellt kan skapa en intressekonflikt i utredningen. Enligt Antero Laukkanen (KD), ordförande för revisionsnämnden i Esbo, ser situationen utåt dålig ut.

- Medborgarna har rätt att ifrågasätta om ett företag, som har hand om stadens revisioner, säkert kan göra en rättvis utredning, säger Laukkanen till Helsingin Sanomat.

Västmetrobolaget gör egen utredning

Västmetron skulle ursprungligen börja gå den 15 augusti, men tidtabellen har skjutits upp åtminstone till årsskiftet. BDO:s konsulter har nu som uppgift att utreda vad som skett i kulisserna. Utredningen kommer sannolikt att göras genom att noggrant granska dokument och intervjua parter som varit med i projektets förverkligande.

Det är klart att vi behöver en utomstående och objektiv utredning om vad som gick fel.― Tuuli Kousa, ordförande för stadsstyrelsens koncernsektion i Helsingfors

Västmetrobolaget har meddelat att också de kommer att göra en egen utredning. I en intervju med Yle Uutiset i juli sade ordförande för Helsingfors stadsstyrelses koncernsektion Tuuli Kousa att en utredning uttryckligen bör göras av en utomstående part.

- Säkert lönar det sig för Västmetrobolaget att utreda saken, men jag tycker det är klart att vi också behöver en utomstående och objektiv utredning om vad som gick fel, sade Kousa då.

Läs mera:

Inte ens Esbofullmäktige får se västmetrodokument

Trots att Esbo stad är västmetrobolagets huvudägare och fullmäktige stadens högsta beslutande organ vägrar bolaget överlåta protokollen till beslutsfattarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen