Hoppa till huvudinnehåll

Irakier fick rätt i Europadomstolen mot Sverige

En trälubba som används vid möten.
En trälubba som används vid möten. Bild: Pekka Elomaa/Yle Lagstiftande makt,lagar (alster),lagstiftning,domar,domstolar,domare,ting (domstolar),rättvisa,Lag och rättvisa

En irakisk man, hans fru och deras son har fått rätt i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Domstolen avslår svenska myndigheters beslut att utvisa dem, skriver Aftonbladet.

Familjen har tidigare råkat ut för terrornätverket al-Qaida på grund av att mannen haft en relation till amerikansk militär i Irak.

Med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Irak anser Europadomstolens stora kammare att familjen riskerar att råka illa ut på nytt, och att en utvisning därför vore ett brott mot Europakonventionens artikel 3.

Domarna i Europadomstolen var dock inte eniga. Beslutet fattades med rösterna tio mot sju.

Intressant för Finland

Europadomstolens dom blir nu prejudikat för liknande fall och kan få betydelse för irakier som sökt asyl i Sverige på liknande grunder.

Beslutet ses som intressant eftersom det kan påverka tolkningen av liknande fall i Finland.

En irakisk man i Finland har fått ett uppmärksammat avslag på sin asylansökan av Migrationsverket. Migrationsverket erkänner i beslutet att mannen hotats av terrorgruppen IS, men att detta skett i mannens hemstad Mosul och att huvudstaden Bagdad bör vara säker för honom.

Migrationsverkets beslut har väckt stor uppmärksamhet i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes