Hoppa till huvudinnehåll

Japanska premiärministerns fru besökte Pearl Harbor

Akie Abes besök ses som en försöksballong inför premiärminister Shinzo Abes eventuella besök i Pearl Harbor
Akie Abes besök ses som en försöksballong inför premiärminister Shinzo Abes eventuella besök i Pearl Harbor Akie Abes besök ses som en försöksballong inför premiärminister Shinzo Abes eventuella besök i Pearl Harbor Bild: EPA/FRANCK ROBICHON Akie Abe,Shinzo Abe,Japan

Den japanska premiärministern Shinzo Abes fru, Akie Abe har besökt Pearl Harbor i Hawaii som Japan angrep under andra världskriget.

Besöket var inofficiellt, men har ändå väckt stor uppmärksamhet både i Japan och USA.

Akie Abe lade ner en krans vid minnesplatsen för fartyget Arizona som sjönk under attacken den 7 december år 1941 med 1 100 man ombord.

Den överraskande attacken mot Pearl Harbor ledde till att USA gick med i andra världskriget.

Ingen försöksballong enligt Japan

- Jag har varit på Hawai många gånger men har aldrig besökt Pearl Harbor, konstaterade Akie Abe efter besöket.

- Jag har haft möjlighet att fundera över andra världskriget under det gångna året och jag hade en stark känsla att jag vill avlägga ett besök åtminstone en gång under mitt liv, tillade Abe.

Japanska myndigheter avvisade spekulationer om att besöket är en försöksballong inför premiärminister Shinzo Abes möjliga besök i Pearl Harbor. En japansk ledare har aldrig besökt Pearl Harbor

- Det faktum att Akie Abe besökte Pearl Harbor är ett enormt steg för Japan för att försonas med sitt förflutna, säger forskaren Shihoko Goto.

- Det här är definitivt en försöksballong för att se vilken reaktion besöket väcker i Japan, tror Goto.

USA:s president Barack Obama besökte minnesparken i Hiroshima i maj tillsamman med Shinzo Abe.
USA:s president Barack Obama besökte minnesparken i Hiroshima i maj tillsamman med Shinzo Abe. USA:s president Barack Obama besökte minnesparken i Hiroshima i maj tillsamman med Shinzo Abe. Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA Barack Obama,Shinzo Abe,Hiroshima

Obama Hiroshima och Nagasaki

Japan hör till USA:s närmaste allierade och kejsar Akihito har i det förgångna uttryckt ånger och sorg över kriget.

USA:s president Barack Obama besökte både Hiroshima och Nagasaki i maj tillsammans med Shinzo Abe och de övriga ledarna inom G8-gruppen som höll toppmöte i Japan.

Det var första gången som en amerikansk president har besökt minnesmärken för offren för USA:s atombomber som fälldes över Japan i slutet av andra världskriget.