Hoppa till huvudinnehåll

Mia Bäck: Församlingen ska kunna erbjuda ett annorlunda sätt att leva

Mia Bäck.
Mia Bäck tillträder som tillförordnad kyrkoherde i september. Mia Bäck. Bild: Yle/Ylva Vikström mia bäck,Åbo svenska församling

Den första september tillträder Mia Bäck som tf kyrkoherde vid Åbo svenska församling.

- Det känns nog väldigt spännande. Jag tycker att det ska bli roligt, och lite nervöst är det ju förstås, säger Bäck.

Bäck känner väl till församlingen som hon jobbat för i 15 år. Fram till september jobbar Bäck som tf kaplan.

- Det är en väldigt fin församling. Församlingen är liten i Åbomått mätt, men ganska stor inom Borgå stift. Det är en ganska kyrkaktig församling med många ivriga, aktiva medlemmar och förtroendevalda.

Kyrkoherdens jobb handlar mycket om det administrativa och om att stöda de övriga anställda och förtroendevalda i deras arbete. Kyrkoherden jobbar också med vanliga prästuppgifter, men de måste komma i andra hand, säger Bäck.

- I första hand är man personalchef och administratör.

Åbo domkyrka
Åbo domkyrka. Åbo domkyrka Bild: Yle/ Nora Engström Åbo domkyrka,grönska,Åbo,träd,evangelisk-lutherska kyrkan,sommar


Vad har du för visioner och drömmar för Åbo svenska församling på lång sikt?

- Jag drömmer om en församling som är kristuscentrerad och som är gudstjänscentrerad. En församling som samlas på söndagar för att fira gudstjänst tillsammans och sedan går ut i sin egen vardag och tjänar vår nästa.

Mia Bäck vill att församlingen ska kunna erbjuda en slags motkultur, ett annorlunda sätt att leva.

- Att vi på något sätt tillsammans skulle kunna försöka leva så att vi inte går in i stressen, hysterin och det snabba tempot. Att vi skulle konsumera mindre och leva skapelsevänligare. Att vi skulle ha tid för varandra och ta hand om varandra, och att vi skulle vara öppna, kärleksfulla och toleranta, beskriver Bäck.

björn nalle öhman
Björn Öhman. björn nalle öhman Bild: Yle/Andy Ödman björn nalle öhman

Kyrkoherdeval på kommande

Björn Öhman har varit kyrkoherde i Åbo Svenska Församling i fyra år, men kommer nu att vara tjänstledig i ett år. Öhman kommer att fortsätta som församlingspastor på halvtid och tror inte att han återvänder till kyrkoherdearbetet efter tjänstledigheten. Efter tjänstledigheten har Öhman tre månader kvar till pensionen, så det troliga är att nyval hålls under våren.

Mia Bäck har inte ännu fattat något beslut om att ställa upp i kyrkoherdevalet.

- Jag har tänkt att det här året som tf kyrkoherde är en möjlighet för mig och för församlingen, att se om jag skulle vilja, och om församlingen tycker att det skulle fungera bra med mig som kyrkoherde, säger Bäck.

- Jag har inte bestämt mig ännu hur jag ska göra, det bestämmer jag sedan då det blir klart att det blir val.

Här kan du lyssna på hela intervjun med Mia Bäck som var gäst i radioprogrammet Åboländsk förmiddag:

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland