Hoppa till huvudinnehåll

Sportmagasinet: Magplask eller för höga förväntningar?

OS-byn i Rio de Janeiro
OS-byn i Rio de Janeiro Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY os-byn,olympiska spelen,Rio de Janeiro (stad)

OS i Rio de Janeiro är över och kritiken mot den finländska toppidrotten och toppidrottarna har inte låtit vänta på sig. Samtidigt glöms många goda prestationer bort, när framgången enbart mäts i medaljer.

Sett till antalet medaljer var OS i Rio en besvikelse, ett magplask och historiskt sett de sämsta resultatet någonsin. Trots att inget officiellt medaljmål presenterades, var ett OS-brons inte tillräckligt. Men var ligger felet när personbästa, eller ens nytt finländskt rekord inte ens räcker till final?

Nytt finländskt rekord x 2 för Laukkanen

1.07,35 - så lyder det nya finländska rekordet på 100 meter bröstsim. Trots det missade Jenna Laukkanen semifinal - med tre hundradelar. I semifinalen på 200 meter bröstsim förbättrade hon också sitt eget finländska rekord, som nu lyder 2.25,14. Men det räckte inte till final. 21-åriga Laukkanen kan ändå med gott samvete vara nöjd över sin prestation.

Jenna Laukkanen i bassängen.
Jenna Laukkanen i bassängen. Bild: All over press Jenna Laukkanen,simning

Mörö till semifinal med nytt finländskt rekord

Häck-kometen Oskari Mörö löpte sig till finländarnas hjärtan på den långa häcken under EM i Zürich 2014 då han tog sig till final med nytt finländskt rekord 49,08. I Rio tog sig Mörö till semifinal med den nya rekordnoteringen 49,04, men finalplatsen blev utom räckhåll för den 23-årige Mörö.

Oskari Mörö
Oskari Mörö Bild: EPA/SRDJAN SUKI mörö,friidrott,Oskari Mörö

Historiska gymnasterna får inte heller glömmas

21-åriga Oskar Kirmes har definitivt gett mångkampsgymnastiken ett lyft. Att Kirmes lyckades ta sig till OS som första manliga gymnast på 44 år, är i sig en historisk bedrift. Svårighetsgraden i Esbogymnastens serier räcker inte riktigt till ännu. Men som Marianne Nyman poängterar i sin kommentar: Däremot är Oskars teknik på de olika redskapen högklassig, vilket gör att utförandepoängen redan idag är konkurrenskraftiga. Det bådar gott för framtiden. Om fyra år i Tokyo vill både han och idrottsfinland ha mer.

Ekaterina "Katja" Volkova tog en 21:a plats, vilket är den bästa placeringen en finländsk rytmisk gymnast någonsin har tagit i individuell mångkamp i OS. 19-åriga Volkovas poäng 67,515 var bättre än både i VM och i OS kvalet, men räckte inte till final.

Gymnasterna Oskar Kirmes och Ekaterina Volkova inför OS-kvaltävlingen i Rio, april 2016
Gymnasterna Oskar Kirmes och Ekaterina Volkova inför OS-kvaltävlingen i Rio, april 2016 Bild: Yle/Marianne Nyman rytmisk gymnastik,Ekaterina Volkova (skådespelare),Artistisk gymnastik herrar

Sports Illustrated visste bättre

Den amerikanska sporttidskriften Sports Illustrated förutspådde redan före OS att Finland kommer att ta en medalj och tre poängplaceringar. Boxaren Mira Potkonen kvitterade medaljen med sin fenomenala insats, seglaren Tuula Tenkanen, spjutkastaren Antti Ruuskanen och släggkastaren David Söderberg tog poängplatserna. Det är bara att gratulera de amerikanska kollegerna som fick alla rätt.

Sportmagasinet i kväll: Olika vägar till Rio

Under det senaste året har Sportmagasinet följt med ett antal idrottare under deras väg mot huvudmålet, OS i Rio. Nu två dagar efter avslutningen blickar vi tillbaka på den resan, hör idrottarnas tankar om och kring OS. Vad kan vi lära oss av det? Om fyra år är det dags igen. Nya mål och nya förväntningar inför OS i Tokyo 2020.