Hoppa till huvudinnehåll

Stängning av matbutik väcker känslor på Åland

Butiken Citylivs i Mariehamn.
Många kunder är ledsna över att Citylivs, en av få matbutiker i centrum av Mariehamn nu stänger på grund av renovering. Det är oklart om butiken öppnar igen. Foto: Ann-Christine Karlsson Butiken Citylivs i Mariehamn. butik,Åland,affärer

Ännu en matbutik slår igen i Mariehamns centrum och nu går åter diskussionen het om att Mariehamns centrum håller på att utarmas och att de stora matvarubutikerna i framför allt grannkommunen Jomala är vinnarna. Det är butiken Citylivs som meddelar att de kommer att slå igen i januari, något som väcker mycket känslor på Åland.

Affären är tillsammans med en annan mataffär de enda matbutikerna i staden som är utanför Wiklöf Holding-koncernen och en av få mataffärer som finns kvar i centrala Mariehamn.

Orsaken till avvecklingen är att lokalen ska genomgå en omfattande grundrenovering och hyresvärden, Eriksson Capital, har därför sagt upp hyresavtalet.

-Jag har alltid handlat här och jag tycker det är hemskt. Många kunder är inte bilburna, hur ska det gå för dem om man inte kan ta sig utanför stan, säger stamkunden Birgitta Lindblom.

Oklart med flytt tillbaka

Det är i dagsläget oklart hur lång tid renoveringen av butikslokalerna kommer att pågå. Någon alternativ och samtidigt lämplig ersättande lokal finns i dagsläget inte att tillgå.

Stämningen på Citylivs var idag tryckt och många har uttryckt förvåning och besvikelse över att Citylivs ska slå igen.

-Jag fick det här beskedet den 29 juli och har ägnat hela min semester åt att försöka finna en lösning. Vi har vetat att något är på gång men man kan säga att beskedet kom som en blixt från klar himmel, säger Citylivs vd Magnus Karlsson.

-Det är väldigt jobbigt just nu, säger Karlsson.

"Bedrövligt skick"

Affärsmannen Trygve Eriksson som genom Eriksson Capital-koncernen äger huset säger att källaren och markplan i det så kallade Magazin-huset är i ett bedrövligt skick och kräver en grundrenovering.

Tanken är, förutom grundrenovering av huset, också att bygga en våning till.

Text: Ann-Christine Karlsson, Ålands Radio och Tv