Hoppa till huvudinnehåll

USA varnar Syrien för att flyga nära allierade

Jaktplan (Tupolev Tu-22M) fäller bomber över Aleppo
USA varnar både syriska och ryska stridsplan för att flyga i områden som kontrolleras av proamerikanska rebeller. Här fäller ett ryskt plan bomber över rebellområden i Aleppo Jaktplan (Tupolev Tu-22M) fäller bomber över Aleppo Bild: EPA Aleppo,Syrien,Tupolev Tu-22M,Rysslands flygvapen,bombningar,flygplan,bombplan,tactical bombing

USA varnar det syriska flygvapnet för att flyga alltför nära områden som kontrolleras av proamerikanska rebeller i norra Syrien.

Försvarsministeriet Pentagon vill inte formellt tala om ett flygförbud över kurdiska ormåden i nordöstra Syrien, men varnar Syrien för att USA kommer att försvara sina allierade om de hotas.

- Vi kommer att försvara vårt folk på marken och göra det som krävs för att försvara dem, säger Pentagons talesman Peter Cook.

Amerikanska stridsplan utmanade nyligen syriska jaktplan som hade bombat kurdiska områden kring provinshuvudstaden Hasakeh.

Det var första gången som syriska och amerikanska jaktplan var nära att drabba samman, men konfrontationen undveks då de syriska planen lämnade området.

Inte något flygförbud

Både utrikesminister John Kerry och hans företrädare, demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton har talat för ett flygförbud i rebellkontrollerade områden i norra Syrien, men president Barack Obama har inte omfattat idén.

Pentagons talesman var också försiktig med sina ord.

- Det är inte ett flygförbud. Men..den syriska regeringen är klok om den undviker områden där koalitionens styrkor opererar, sa talesmannen Peter Cook.

USA har förmedlat samma budskap till Syrien via Ryssland, som också borde undvika en konfrontationen med USA, enligt Pentagon.

- Om de (Ryssland) hotar amerikanska styrkor så har vi alltid rätt att försvara dem, varnade Cook.

USA och Ryssland förhandlar

Ryssland har undvikit områden som kontrolleras av USA-stödda rebeller, men det har varit nära ett par gånger i år.

USA och Ryssland förhandlar som bäst om ökat militärt samarbete i Syrien mot jihadistgrupper som IS, men samtalen har inte ännu lett någon vart.

- Vi är inte där ännu, den syriska regimens och Rysslands agerande på sistone gör det bara svårare att överväga en möjlig koordinering, sade talesmannen Peter Cook.

USA, Frankrike och Storbritannien har över 300 soldater på marken som bistår den arabisk-kurdiska styrka Syrian Democratic Forces ( SDF ).

SDF har i år har haft stora framgångar mot terroristgruppen IS, tack vare amerikanskt flygstöd och materiellt bistånd.

Läs också