Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler döda grävs fram efter jordskalvet i Italien

Räddningsmanskap jobbar nu för högtryck för att rädda människor som har fastnat i rasmassorna.

Hjälparbetet försvåras av att många av de hårt drabbade småstäderna och byarna ligger i bergiga områden som är svåra att nå på grund av rasade broar och vägar.

På vissa ställen rapporteras att invånarna har börjat gräva för hand i rasmassorna i väntan på hjälpen.

Samtidigt stiger dödssiffran och italienska myndigheter säger att över 70 människor har mist livet och hundratals har skadats i jordskalvet som slog till halv fyra på morgonen då folk låg och sov.

Karta över jordbävningsområde i Italien 24.8.2016.
Karta över jordbävningsområde i Italien 24.8.2016. Bild: Yle Italien,jordbävningar,Perugia,Rom,kartor,Accumoli,Norcia,Amatrice

- Vår första prioritet är att hitta folk i ruinmassorna, sade premiärminister Matteo Renzi då han höll en presskonferens i Rom på eftermiddagen.

Se video filmad med drönare ovanför Amatrice.

Amatrice har drabbats hårt

Det värst drabbade områdena är Amatrice, Accumol som ligger nära Rieti och Pescara del Tronto längre mot öster.

Det hårtdrabbade Amatrice är en populär turistort också för italienare och turistsäsongen var i full gång då jordbävningen slog till.

- Situationen är mycket dramatisk, det finns många döda, sade Amatrices borgmästare Sergio Pirozzi och konstaterade att tre fjärdelar av staden har försvunnit.

Småstadens sjukhus har fått så svåra skador att man har blivit tvungen att flytta ut patienter på gatan.

Skalvet inträffade under bästa turistsäsongen

Jordskalvet som mätte 6.2 på Richterskalan hade sitt epicentrum cirka 80 kilometer sydost om Perugia i mellersta Italien.

Det var fråga om ett ovanligt grunt skalv som inträffade bara cirka tio kilometer under jordytan.

Det det kraftigaste skalvet i Italien sedan år 2009 kändes av ända i Rom som ligger närmare två hundra kilometer från epicentret.

Det värsta skalvet sedan 2009

Italien har under 2000-talet drabbats av flera jordbävningar, och den mest förödande under det här årtiondet inträffade i L’Aquila år 2009.

Då miste över 300 människor livet och 65.000 blev hemlösa i området som ligger drygt 100 kilometer från den nu aktuella jordbävningszonen.

Påven Fransciskus avbröt i dag sitt veckotal och konstaterade att nyheterna om förödelsen i Amatrice och att barn finns bland de döda är mycket upprörande.

Samtidigt strömmar erbjudande om hjälp till Italien från olika håll i världen, bland annat från Tyskland, Frankrike och Israel.