Hoppa till huvudinnehåll

Blev du också vald sist i skolgymnastiken?

Utpekad, tvingad, vald sist - låter det bekant? Du är verkligen inte ensam. Dela med dig av dina erfarenheter från skolgympan och läs andras berättelser.

För vissa var skolgymnastiken en chans att briljera med sina fysiska förmågor, men för majoriteten av oss var det inte så. De flesta av oss har åtminstone en obehaglig, eller rent av smärtsam erfarenhet från skolgympan som får oss att grimasera än i dag.

Det är inte så konstigt egentligen.

Finnar, kroppshår, växtvärk, vikt upp- och nedgång och en känslig hjärna på övervarv - grundskolan är ett hormonellt virrvarr som det är. Släng sen med skolgympan där vi blir utvärderade för vår fysiska prestation och ska stå nakna i duschen tillsammans då vi inte ens själva känner till våra kroppar - så klart det blir obehagligt.

Nu vill vi höra om dina erfarenheter från skolgymnastiken. Vilket minne får dig att rycka till av obehag och vad kunde din gympalärare ha gjort annorlunda? Kommentarsfältet är öppet!

Några skolgympaminnen från X3M-redaktionen

Vi spelade brännboll där man brände folk på riktigt. Med en svidande tennisboll rätt i huvudet. Det var alltid nån stackare som fick blåmärken och började gråta. Och lagen var alltid ojämna då vi använde oss av 1-2-1-2 systemet och folk ställde sig därefter.
Kanske den mest obekväma situationen uppstod då vår gympalärare på högstadiet satte oss flickor att göra knipövningar på gympasalens golv. Gympasalen var uppdelad i två delar med ett draperi. På ena sidan var vi, flickorna, och på andra sidan pojkarna.
Jag var rädd för vatten och tvingades simma i simhall. När vi dessutom tvingades dyka genom en ring, som var under vattnet, höll jag på att freaka. Jag ställde mig i kön men lät hela tiden någon gå förbi mig. När det var tillräckligt många på andra sidan kunde jag smita in med dem. JAG KOM UNDAN OCH ÖVERLEVDE! Men jag hatar fortfarande simhallar.
Duscharna var ju värst. Vi hade ett stort rum med duschar i taket. Inget privat där inte. Vägrade man duscha blev det ett helvete.
Fick en astma-attack när jag gjorde piptestet i sexan, trodde jag höll på att dö. Känslan av att lungan nästan punkteras var icke najs. Samma gymnastiklärare gav mig senare i uppgift att städa hens kontor när jag inte fick vara utomhus p.g.a. pollenallergi. Det var det dammigaste och mest ostädade kontoret jag besökt i hela mitt liv, och jag misstänker att läraren var en smyghamstrare. Jag hittade saker jag aldrig vill påminnas om att jag sett eller rört.

Vad har du för erfarenheter från skolgymnastiken?