Hoppa till huvudinnehåll

Fullmäktigeledamot i Borgå skrev rasistiska inlägg på nätet

Borgå stadshus
Borgå stadshus Bild: Yle/Sarah Haglund borgå stadshus

Stadsfullmäktigeledamoten i Borgå, Hannu K Martikainen (Sannf), har på Facebook uppdaterat sin status med ett synnerligen rasistiskt och kränkande uttalande.

Meningen är inte lång, men innehåller till största delen skällsord, könsord och smädelser. Meningen är undertecknad med orden: Hälsningar, stadsfullmäktige Martikainen.

Svår att nå

Att det inte går att få tag på ledamot Martikainen för en kommentar förvånar inte. Inte heller Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå, Juha Elo, har fått tag på honom.

- Jag har varit i kontakt med honom per telefon senast i medlet av juli. Efter det har jag haft sporadisk kontakt några gånger per textmeddelande och via sociala medier, men det han nu skrivit på Facebook har jag inte sett, säger Elo.

Till saken hör också att Martikainen inte hade undertecknat ett fullmäktigeprotokoll från juni. Han var en av de utsedda protokolljusterarna vid mötet. Den saken skrev tidningen Uusimaa om på torsdagen.

- Det protokollet undertecknade Martikainen på en bardisk i Borgå på tisdag. Det var stadens vaktmästare som hämtade underskriften, berättar Elo för Yle Östnyland.

juha elo
Sannfinländarnas gruppordförande i Borgå - Juha Elo. juha elo Bild: YLE/Hanna Sihlman stadsfullmäktige i borgå

Texten lever vidare

Att Juha Elo inte sett Martikainens kränkande statusuppdatering på Facebook från den 22 augusti, beror på att Hannu K Martikainen raderat den. På onsdag dök den trots allt upp som en skärmdump på den offentliga Facebookgruppen Rasmus sida.

Rasmus är ett nationellt nätverk mot rasism och främlingsfientlighet. Gruppen har på Facebook nära 13 400 medlemmar.

Martikainens oförskämdheter på Facebook förvånar inte direkt gruppordförande Elo.

- Det här bottnar i olika personliga problem som Martikainen för tillfället har, men om ens hälften av det som Yle Östnyland nu refererar till är sant, så är det trots allt ingalunda försvarbara skriverier, säger Elo.

Borde få vård

Kommer gruppordförande Elo då att ta upp den kränkande Facebookuppdateringen med Martikainen?

- Det finns nog ingenting att prata om just nu. Den här saken är det skäl att låta passera och hoppas på att hans arbetsgivare skulle ordna med en remiss till vård, säger Elo.

Martikainen kommer inte att delta i följande fullmäktigemöte den sista augusti, som också är hans sista sjukledighetsdag.

Mikaela Nylander fördömer

Borgå stadsfullmäktigeordförande Mikaela Nylander (Sfp) säger att fullmäktigeledamot Hannu Martikainen har uttryckt sig totalt oacceptabelt och mycket kränkande på sociala medier.

- Jag fördömer Martikainens skriverier och tar starkt avstånd från det han skriver. Juridiskt kan fullmäktige agera först då en förtroendevald åtalas för ett brott som visar att personen i fråga inte kan sköta sitt förtroendeuppdrag på det sätt uppdraget kräver.

(Artikeln uppdaterad kl. 17 med Mikaela Nylanders kommentar).

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland