Hoppa till huvudinnehåll

Granlund om landslagsuttagningen: Ofattbart men inte helt överraskande

Albin Granlund dribblar med bollen.
Albin Granlund vill göra lång karriär i landslaget. Albin Granlund dribblar med bollen. Bild: Juha Tamminen/All Over Press Albin Granlund,IFK Mariehamn,fotboll

På tisdag kom det samtal som Albin Granlund väntat på länge. Fotbollslandslagets lagledare ringde och sade att Granlund blivit uttagen till matcherna mot Tyskland och Kosovo.

När Yle Sporten ringer upp Albin Granlund en dag senare har nyheten redan spridit sig till offentligheten och han har under dagen fått ta emot en hel del samtal med gratulationer och intervjuförfrågningar.

– Nog är det nästan ofattbart, men jag var inte helt överraskad. Jag visste att dom har scoutat mig under de senaste månaderna och redan för ett par veckor sedan sa dom att jag kanske ska vara med. Så det var inte helt oväntat, men det är jätteroligt.

– Jag är inte direkt ung mera och jag har aldrig varit med i något juniorlandslag, så det kommer ganska plötsligt och jätteroligt att få vara med och samtidigt en stor ära.

En av ligans bästa försvarare

Den 26-årige ytterbacken har redan några år bakom sig i fotbollsligan och har etablerat sig som en av ligans bästa försvarare, men det här är alltså första gången han är med i landslagstruppen. Men han vill inte nöja sig med det.

– Jag är ju med, men jag vill också spela. Det är ju inte skrivet i sten att jag har någon plats i öppningselvan, men vi får se vad som händer. Nog är jag där för att tävla om speltid och inte är det bara erfarenhet jag söker. Lika mycket som alla andra vill jag också spela, det är mitt mål.

Granlund har inte ännu hunnit diskutera med chefstränaren Hasse Backe om sin roll i landslaget och just nu fokuserar han på IFK Mariehamns nästa match i ligan.

– Vi ska diskutera på måndagen. Vi har en match mot VPS och sedan åker jag iväg på måndagen med landslaget.

Hoppas på fler landskamper

Nu väntar alltså en match mot Tyskland nästa onsdag och sedan börjar VM-kvalet mot Kosovo en knapp vecka senare. Men även om Granlund vill få en lång landslagskarriär, så är han medveten om att det här två landskamperna mycket väl kan vara hans enda i karriären.

– Jag tar en landslagsuttagning åt gången. Jag måste göra mitt bästa nu för att få vara med nästa gång. Det är svårt att veta hur länge man får vara med och det kan vara den enda gången. Det kan jag påverka bara med att spela bra.

Albin Granlund har tagit den långa vägen till toppen. Han började i division 3 med fostrarföreningen Pargas IF, sedan vidare till division 2 och Åbo IFK. Sedan väntade nya utmaningar på nordligare breddgrader, då han flyttade till dåvarande division 1-klubben RoPS, som ett par år senare steg till ligan.

Nu spelar han i IFK Mariehamn som i skrivande stund ligger etta i fotbollsligan bland annat tack vare ett mycket stabilt försvar. Och en av hörnstenarna i backlinjen är den Pargasbördige Granlund. Trodde han att det skulle bli en sådan kanonsäsong, då försäsongen sparkade igång?

– Nej, absolut inte. Jag var skadad under en stor del av försäsongen och första tio matcherna av ligan, så inte kan jag säga att jag skulle ha förväntat mig något sådant här. Jag har varit nöjd att jag lyckats spela så pass bra att dom har uppmärksammat det i landslaget också.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport