Hoppa till huvudinnehåll

Hektisk sommar på missbrukarcentren i Österbotten

Beroendevårdskliniken i Jakobstad.
Beroendevårdskliniken i Jakobstad. Beroendevårdskliniken i Jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén beroendevårdskliniken

När sommaren närmar sig sitt slut och vardagen kallar är det många som söker sig till missbrukarcentren. Antingen för att få hjälp att nyktra till eller för att prata med en terapeut om sitt alkohol- eller drogmissbruk.

I Jakobstad har missbrukarvården hållit stängt tre veckor under sommaren. De med akut behov av vård har fått vända sig till hälsovården.

Den första augusti öppnade man både akutmottagningen och mottagningen med tidsbeställning till terapeuter.

- De som kommer till oss nu upplever att sommarens drickande har hållit på lite för länge, säger Ireeni Finnholm, chef för missbrukarvården i Jakobstad.

- Sommaren är en tid då man inte gärna söker vård. Därför söker många vård på hösten, säger Mari Viljamaa som är chef på missbrukarcentret i Vasa.

Fler klienter

I Vasa var juni ganska lugn på missbrukarcentret, medan juli och augusti har varit stressiga. Viljamaa berättar att klienterna har ökat betydligt i antal i år jämfört med förra året.

Förra sommaren var missbrukarcentret stängt tre veckor och därför hade man fler klienter förra hösten.

- Det brukar vara lugnt på sommaren och sen kommer rusningen av klienter på hösten. Nu får vi se hur mycket klienter vi får till hösten, när vi redan nu har mycket, säger Viljamaa.

I Karleby har sommaren varit hektisk på missbrukarcentret Porten.

- Den här sommaren har vi haft över 40 nya unga besökare på vår öppna rehabiliteringsavdelning. Det beror säkert på att polisen och socialtjänsten genast har kommit med ungdomarna till oss, säger missbrukarcentret Portens chef Saara Lång.

Hon berättar att man träffar hela familjen och försöker ge de unga förebyggande vård. Också i Vasa märker man att de unga klienternas antal ökar.

Telefontid varje dag

Trots att missbrukarvården i Jakobstad varit stängd en tid under sommaren är köerna inte långa. Finnholm berättar att kön till en terapeut är ungefär en vecka. Dessutom har terapeuterna telefontid varje dag.

- De som har problem med alkohol eller droger borde komma till oss tidigare än de gör för vård finns att få, säger Finnholm.

Finnholm berättar att man har börjat med öppenvård där klienterna har möjlighet att får träffa en sjukvårdare och vid behov få en dagsdos läkemedel.

På tisdagen hade man sex klienter inskrivna på missbrukarcentret Porten i Karleby och plats för två till. Till den öppna rehabiliteringsavdelningen är kön två veckor. Lång tycker att missbrukarcentret Porten har hittat sin plats och klienterna blir fler för varje år.

Det finns ingen typisk missbrukarklient. Droger har blivit vanligare i synnerhet bland de unga missbrukarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten