Hoppa till huvudinnehåll

Konstens dolda och helande krafter

I hela Skandinavien håller forskare, läkare, psykologer och konstnärer på med att undersöka hur man kan använda olika konstformer vid behandling av psykiska problem och till att lindra fysiska sjukdomar.

Det handlar inte längre enbart om att sätta en pensel i händerna på patienter utan om att kunna bromsa parkinson och behandla depressioner och att kunna ge lindring vid cancer. Samtidigt funderar andra konstnärer, filosofer och sociologer på vad som skulle hända om vi i samhället började betrakta konst som terapi.

Serien Konstens dolda krafter berättar om och undersöker den terapeutiska våg som råder inom arkitektur och bildkonst, litteratur, scenkonst och musik.

I det första avsnittet får vi bevittna hur man i Liverpool tar litteraturen till hjälp för människor med psykiska problem och för sådana med drogproblem. I det andra avsnittet besöker vi bl.a. New York där parkinsonpatienter har haft stor nytta av att få träna klassisk dans på en av stadens teatrar.

Det tredje avsnittet går på djupet i en fråga många har erfarenheter av: att vi människor via musik kan bearbeta känslor både vid sorg och kris. Vi träffar musikterapeuter som bearbetar flyktingar med posttraumatisk stress och undersöker om all form av konst eventuellt har samma egenskaper som musik.

Det fjärde och sista avsnittet går till botten med hur konst - i alla synnerhet bildkonst - kan mycket mer än utbilda och underhålla oss. Vi träffar människor som undersöker om bildkonst kan påverka själva tillfrisknandet på sjukhus och besöker Moderna Museet i Stockholm som har bjudit in dementa personer till särskilda visningar. Det har nämligen visat sig att konsten ger något mycket speciellt om personer får uppleva konst på sina egna villkor, utan några som helst intellektuella förklaringar.

Orginaltitel: Kunsten som terapi (Danmark, 2015)
4 avsnitt.
1 år på Arenan.

Produktion: DR, 2015.

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem