Hoppa till huvudinnehåll

Nuorisosäätiö: Kaikkonen och Vanhanen vet inget om stiftelsen längre

På gågatan i Uleåborg 24.8.2016
Matti Vanhanen träffade väljare på gågatan i Uleåborg på tisdag. På gågatan i Uleåborg 24.8.2016 Bild: Yle/ AG Karlsson matti vanhanen

Centerns Matti Vanhanen och Antti Kaikkonen var båda i hetluften senast stiftelsen Nuorisosäätiö figurerade i offentligheten. Nu säger de sig båda ha lämnat stiftelsen bakom sig.

Till personerna som figurerade i offentligheten i samband med valstöd från stiftelsen Nuorisosäätiö då frågan senast var aktuell för ett antal år sedan hörde Centerns Matti Vanhanen och Antti Kaikkonen. Härvan orsakade stora problem för deras politiska karriärer.

I dag är Vanhanen Centerns presidentvalskandidat och Kaikkonen leder riksdagsgruppen.

Matti Vanhanen säger att han lämnade stiftelsen bakom sig i början av 2000-talet, och att han inte vet något om de nu aktuella uppgifterna.

- Vi har myndigheter av den orsaken att de följer med och övervakar och det är deras uppgift.

Vanhanen vill inte kommentera stiftelsens nuvarande verksamhet närmare. Han uppger att Nuorisosäätiö inte har någon kontakt till några Centerorganisationer.

På ett allmänt plan tycker Vanhanen att det är bra om det utreds.

- Det skulle vara bra att gå igenom all verksamhet som får samhälleligt stöd.

Kaikkonen vet inte heller

Centerns riksdagsgrupps ordförande Antti Kaikkonen säger sig inte heller veta något om vad Nuorisosäätiö nuförtiden sysslar med.

- Saken är inte bekant för mig. Om det finns något att utreda är det bra att det utreds. Jag lämnade stiftelsen år 2009 och har inte befattat mig med dess ärenden efter det.

För Centern kan det anses pinsamt att Nuorisosäätiö igen dyker upp i negativt ljus.

- Det känns förstås inte trevligt, men förhoppningsvis klarnar det hela. Om där funnits något är det bra att det utreds och det klarnar säkert i något skede.

Sipilä inte på plats för att kommentera

Centerns partiordförande, statsminister Juha Sipilä var inte på plats på den avslutande pressträffen på riksdagsgruppens möte i Uleåborg på onsdagen. Han åkte till Helsingfors för att sköta regeringens ärenden.

Enligt Kaikkonen gav Sipilä inte den övriga Centerledningen någon vägkost om hur de skulle kommentera Nuorisosäätiö. Frågan ska inte heller ha väckt någon som helst diskussion på mötet i Uleåborg.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes