Hoppa till huvudinnehåll

OS är över, länge leve OS – OS-flaggan har rest från Rio till Tokyo

Den olympiska flaggan har anlänt till Tokyo.
Den olympiska flaggan har anlänt till Tokyo. Den olympiska flaggan har anlänt till Tokyo. Bild: All Over Press Olympiska ringarna,Tokyo,olympiska spelen

Den olympiska flaggan har anlänt till Tokyo där följande sommar-OS går av stapeln år 2020. Det är andra gången som den japanska huvudstaden agerar värd för sommar-OS.

Tokyos guvernör Yuriko Koike hämtade flaggan från Rio de Janeiro till Hanedas flygfält, där flaggan togs emot med en liten ceremoni.

– Jag känner ett enormt ansvar. Jag är väldigt glad att jag kan hämta flaggan tillbaka efter en paus på över 50 år, säger Koike.

Koike valdes i juli till Tokyos första kvinnliga guvernör. Vid avslutningsceremonin i Rio tog Koike emot flaggan iklädd en traditionell kimono.

Den kommande OS-värdstaden höll som brukligt är en kort presentation i samband med avslutningsceremonin i Rio. En av höjdpunkterna var när Japans premiärminister Shinzo Abe uppträdde som Super Mario.

Första gången som Tokyo stod värd för sommar-OS var 1964. Då fungerade de olympiska sommarspelen som ett slags skyltfönster och en symbol för öppenhet för Japan som höll på att resa sig från andra världskrigets misär.