Hoppa till huvudinnehåll

Seismolog: Bävningar med den styrkan inte ovanliga

Några män insvepta i filtar sitter på ett torg.
Några män insvepta i filtar sitter på ett torg. Bild: EPA/MATTEO CROCCHIONI jordbävningar,Italien,Norcia

Jordbävningar som den i Italien med en styrka på drygt sex är inte sällsynta globalt sett. Skalv av den storleksordningen sker i världen i medeltal var tredje dag.

Man känner än så länge inte till vilka skador skalvet på onsdag morgon har förorsakat i mellersta Italien.

Forskningschefen Pekka Heikkinen vid seismologiska institutet vid Helsingfors universitet säger att en jordbävning förorsakar stora skador om den sker nära bosättning.

- Avgörande är också hur staden är byggd. I äldre städer där byggnaderna kan vara svagare kan förstörelsen vara större, säger Heikkinen.

- Morgonens skalv skedde också nära markytan och det leder till större skador.

Kartan visar större jordskalv i mellersta Italien. Den svarta linken visar var kontinentalplattorna möts.
Större jordskalv i mellersta Italien. Den svarta linjen visar var kontinentalplattorna möts. Kartan visar större jordskalv i mellersta Italien. Den svarta linken visar var kontinentalplattorna möts. Bild: USGS / Seismologiska institutet. jordbävningar,Italien,kartor,kontinentalplattor

Alla större skalv beror på att kontinentalplattorna rör på sig.

Heikkinen ser många likheter med skalvet år 2009 i L'Aquila. Det inträffade på 40 kilometers avstånd från skalvet på onsdagen. I det skalvet dog 300 människor.

Heikkinen befarar att också det här nyaste skalvet kan ha förorsakat många dödsoffer, eftersom det bor omkring 10 000 människor i området och de låg och sov då skalvet inträffade.

Det är fråga om ett bergsområde med gamla städer och mycket beror på i vilket skick byggnaderna är, säger Heikkinen.