Hoppa till huvudinnehåll

Statens skolhem omprövar inte stängning av Lagmansgården

Lagmansgården skolhem
Lagmansgården skolhem. Lagmansgården skolhem Bild: YLE/Patrik Enlund lagmansgården

Statens skolhem omprövar inte beslutet att stänga Lagmansgården i Pedersöre. Det säger direktören för statens skolhem, Matti Salminen. Kritiken har varit hård. Också omsorgsminister Juha Rehula har riktat kritik mot beslutet.

På tisdagen krävde Folktingets arbetsutskott att beslutet att stänga det enda tvåspråkiga skolhemmet ska omprövas. Före det hade också omsorgsminister Juha Rehula kritiserat beslutet eftersom det inte finns ersättande verksamhet.

Direktören för statens skolhem Matti Salminen säger att han är medveten om kritiken, men att beslutet inte kommer att omprövas.

- Säkert kan svensk service ordnas på annat håll i Svenskfinland. Vi är i ett övergångsskede just nu, säger Salminen.

Men vart eleverna ska sändas i väntan på en motsvarighet till Lagmansgården kan Salminen inte svara på.

Åbo nästa?

Någon motsvarighet till Lagmansgården finns inte, tvärtom har andra vårdinstanser som sista utväg sänt problemelever till Lagmansgården, säger skolhemmets direktör Carl-Johan Strömberg.

En möjlighet som har diskuterats är att göra ett avtal med det privata familjecentret Lauste i Åbo. Men det kan ta upp till ett år att få tillstånd från Utbildningsstyrelsen. Och det går inte i en handvändning att bygga upp någonting motsvarande, säger Strömberg.

Vi har haft 11 förfrågningar om plats på Lagmansgården som vi har tvingats tacka nej till eftersom skolhemmet ska läggas ner. Av dem är fem svenskspråkiga elever, berättar Strömberg.

- För tillfället finns ingen motsvarande enhet som kan ta emot de svenskspråkiga eleverna, säger Strömberg.

Bättre ställt är det om språket är finska. Det finns fyra statliga skolhem och två privata aktörer för finskspråkiga elever.

Uppsägningar väntar

Nästa vecka börjar Carl-Johan Strömberg varsla personal om uppsägningar på Lagmansgården och skolhemmet ska vara stängt före årsskiftet.

Direktionen för statens skolhem har sitt nästa möte den 8 september. Säkert kommer frågan att diskuteras, säger direktör Matti Salminen, men han kommer inte att föreslå någon ändring av nedläggningsbeslutet.

- Beslutet togs efter noggranna utredningar, säger Salminen.