Hoppa till huvudinnehåll

Stiftelsen Nuorisosäätiö igen föremål för granskning

Dörrhandtag, dörr och perngar.
Dörrhandtag, dörr och perngar. Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen dörrar,dörrhandtag,bostadspolitik,bostäder,bostadslån,pengar,Lån

Uppgifter från Yle har fått myndigheterna att igen granska den centern närstående stiftelsen Nuorisosäätiö.

Det är Yles finskspråkiga nyhetsredaktion som rapporterar att Patent- och registerstyrelsen, och bostadsmyndigheten ARA tittar närmare på stiftelsens verksamhet. Det sker efter uppgifter från Yle om att stiftelsen bygger hårdvalutabostäder, trots att syftet med den är att erbjuda ungdomar förmånligt boende.

Nuorisosäätiö tar också stora risker när det gäller hur stiftelsen investerar sina pengar, vilket är tvärt emot myndigheternas anvisningar.

Enligt experter som Yle har intervjuat har stiftelsens investeringsverksamhet varit exceptionell och riskfylld, också för ett vanligt företag. Nuorisosäätiö är ett allmännyttigt bostadssamfund.

Förmögenhet med offentliga medel

Bakom stiftelsens ändrade verksamhet står stiftelsens nuvarande ombudsman Aki Haaro och styrelsens ordförande Perttu Nousiainen. Båda har en lång bakgrund inom centern.

Nuorisosäätiö äger tusentals bostäder runtom i Finland. Stiftelsen har byggt upp en egendom på hundratals miljoner euro, huvudsakligen med offentliga understöd från Finansierings- och utvecklingscentralen för boende ARA och Penningautomatföreningen RAY. Till exempel har RAY gett stiftelsen över 35 miljoner euro i understöd på 2000-talet.

Myndigheterna är också intresserade av ett fastighetsinvesteringsbolag som har verkat i samarbete med Nuorisosäätiö i bostadsaffärer. Enligt Yles granskning verkar stiftelsens ledare Haaro och Nousiainen också vara ledande figurer i fastighetsinvesteringsbolaget.

Patent- och registerstyrelsen och ARA har bett en utredning av Nuorisosäätiö om investeringsverksamheten, efter att Yle bad om myndigheternas syn på stiftelsens investeringsverksamhet.

Stiftelsens ombudsman Haaro och styrelsens ordförande Nousiainen försäkrar per e-post till Yle att stiftelsens verksamhet är korrekt, men de ville ändå inte ge någon intervju.

Valfinansieringshärvan kring centern

Nuorisosäätiö har tidigare varit i blåsväder i samband med valfinansieringshärvan kring centern, där stiftelsen användes för att slussa pengar till politikers valkassor. Härvan uppdagades 2007, och 2013 slog Helsingfors tingsrätt fast att det var emot stiftelsens regler att dela ut valstöd till centerpolitiker.

Tre personer inom stiftelsen dömdes i tingsrätten i januari 2013, bland annat för grovt tagande av muta, brott mot tjänsteplikt och för för missbruk av förtroendeställning. De var Penningautomatföreningens RAY:s tidigare ordförande Jukka Vihriälä, riksdagsledamoten Antti Kaikkonen och Nuorisosäätiöss förra ombudsman Jorma Heikkinen. Vihriälä överklagade domen till hovrätten, som förkortade hans villkorliga fängelsestraff.

Läs Yle Uutisets artikel på finska här.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes