Hoppa till huvudinnehåll

Svensk utredning: Finlandssvenskarna känner sig hotade

Järnvägsstationen i Helsingfors
Järnvägsstationen i Helsingfors. Järnvägsstationen i Helsingfors Bild: Yle/Tega Oke olika transportmedel

I Sverige uppmärksammas en utredning om finlandssvenskarna, som är gjord vid Stockholms universitet, och som visar att en stor del av finlandssvenskarna känner sig hotade på grund av att de talar "fel" modersmål. Tidningen Expressen skriver om forskningsresultatet.

Det är Enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet som har intervjuat 412 finlandssvenskar. Av dem svarar 295 att de någon gång känt sig hotade eller utsatta på grund av sin finlandssvenska identitet.

244 av 412 har någon gång blivit hotade eller utsatta för fysiskt eller verbalt våld på grund av språket.

"Bad mig försvinna från Finland"

Den 18-åriga Siri berättar att hotades bara för att hon läste en bok på svenska i spårvagnen.

- En äldre man som luktade sprit började väsa skällsord till mig. Han kallade mig hurri och bad mig försvinna från Finland, berättar Siri.

Sebastian Stjernvall berättar för sin del hur han blev grovt mobbad när han under skoltiden var ensam om att ha svenska som modersmål.

- Det var väldigt tungt under skoltiden. Jag förstod inte vad som var problemet, det slog mig först i högstadiet att det var rasism det handlade om. Innan trodde jag alltid att jag blev retad för min personlighet, säger han.

Fler än hälften av de tillfrågade säger att situationen har förvärrats de senaste åren. Sannfinländarnas framväxt är en orsak till att finlandssvenskarnas situation har blivit mer otrygg, framgår det av enkäten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes