Hoppa till huvudinnehåll

Världen fördömer nordkoreanskt missiltest

En odaterad nordkoreansk bild på en missil som avfyras från en ubåt.
En odaterad nordkoreansk bild på en missil som avfyras från en ubåt. En odaterad nordkoreansk bild på en missil som avfyras från en ubåt. Bild: EPA/KCNA missiler,Nordkorea,ubåtar,ballistisk robot,Nordkoreas kärnvapenprogram

Nordkorea har igen testavfyrat en ballistisk missil, vilket är emot FN:s säkerhetsråds resolutioner.

Missilen avfyrades från en ubåt tidigt på onsdagsmorgonen vid landets östra kust nära staden Sinpo.

USA bekräftar missiltestet och fördömer det som provokation. Enligt USA:s uppgifter flög missilen kring 480 kilometer innan den kraschade ner i Japanska havet, uppgav en anonym försvarstjänsteman. Han uppskattade att det handlade om en KN-11 ballistisk missil.

- Vi förbinder oss vid att försvara våra allierade, som Sydkorea och Japan, sa Pentagons presstalesman Gary Ross.

Också Japan och Kina har fördömt testet, och Sydkorea sammankallade landets säkerhetsråd genast på morgonen.

Japans premiärminister Shinzo Abe kallar det våghalsigt och oförlåtligt och sade att det utgjorde ett allvarligt hot mot Japans säkerhet. Enligt Abe kom missilen in på japanskt luftörsvarsområde.

Kinas utrikesminister säger att han hoppas att det inte ska göra situationen i området mer spänd och komplicerad.

Amerikanska krigsövningar kan ha provocerat

Nordkorea passade på att genomföra missiltestet samma dag som Kinas, Japans och Sydkoreas utrikesministrar ska hålla möte i Tokyo och ett par dagar efter att en militärövning inletts i området.

Japans utrikesminister Fumio Kishida ska ta emot sina kolleger Wang Yi från Kina och Yun Byung-se från Sydkorea för att diskutera samarbete efter att läget mellan länderna blivit allt mer spänt.

USA och Sydkorea inledde dessutom i måndags sina årliga militärövningar, vilket har gjort läget mellan Nordkorea och länderna spändare.

I krigsövningen simuleras ett anfall mot Nordkorea och där deltar 50 000 sydkoreanska och 25 000 amerikanska soldater.

Nordkorea har sagt att krigsövningen gör läget på den koreanska halvön mer spänt och beskyller USA för att orsaka "krigshot". Enligt Nordkorea provocerar övningen situationen med flit.