Hoppa till huvudinnehåll

Ambassadör Viinanen återvänder hem - men frågetecknen blir fler

Finlands ambassadör i Stockholm, Jarmo Viinanen
Finlands ambassadör i Stockholm, Jarmo Viinanen Bild: Yle/Lilian Brunell Jarmo Viinanen,Finlands ambassad i Stockholm

President Sauli Niinistö har på statsrådets förslag beordrat Stockholmsambassadören Jarmo Viinanen att återvända till Finland. Viinanen, som anklagas för osakligt uppträdande mot sin personal, lämnar sin stationeringsort den 19 september.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) ville att Viinanen kallas hem med försnabbad tidtabell, med motiveringen att Viinanens förmåga att sköta sitt ambassadörsuppdrag avsevärt har försämrats.

Viinanen: Svartmålning

Men frågetecknen kring Jarmo Viinanen blir allt fler. På onsdagen levererade han ett fyra sidor långt svaromål på anklagelserna, som han kallar för svartmålning. Han bestrider att han skulle ha uppträtt osakligt mot personalen på ambassaden.

Samtidigt säger han att han inte har fått några som helst detaljer av UM om vad det osakliga beteendet skulle ha handlat om. Det var tidningen Iltalehti som i juli avslöjade att Viinanen anklagades för sexuella trakasserier - beskyllningar som Viinanen alltså avfärdar.

I onsdagskvällens A-studio i Yle1 konstaterade UM:s högste tjänsteman Peter Stenlund att han inte kan avslöja detaljer om anklagelserna, eftersom det kan kränka de inblandades personliga integritet.

Stoppade spritlangning

Det har också förekommit spekulationer om att anklagelserna är ambassadpersonalens hämnd mot Viinanen. Ambassadören satte nämligen stopp för den sprit- och tobakslangning som förekom på ambassaden.

Viinanen sade nyligen till Yle att han rätt snart efter att han tillträtt 2014 märkte att skattefri alkohol och tobak såldes till ambassadanställda som inte hade rätt till de här diplomatförmånerna. Han förbjöd verksamheten vid årsskiftet 2014-2015, och lät i en intervju för tidningen Kaleva förstå att det kan spela en roll i sammanhanget.

Det är bara personer med diplomatstatus som får köpa alkohol och tobak skattefritt. För närvarande har åtta finska diplomater i Stockholm den här rätten. Ambassaden har drygt 30 anställda, enligt ambassadens webbplats.

Viinanen får ge sin syn på händelserna

I Utrikesministeriets pressmeddelande på torsdagen anges inte vad Jarmo Viinanen ska ha för arbetsuppgifter när han återvänder till UM i Helsingfors. Det ska enligt uppgift definieras senare.

Utredningen av fallet fortsätter också - bland annat om Viinanen har följt tjänstemannalagens 14 paragraf i sin ambassadörsställning. I det här sammanhanget får Viinanen möjlighet att ge sin synvinkel på händelserna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes