Hoppa till huvudinnehåll

Årets naturbild på turné

"Äiti oota", vinnaren av Årets naturbild 2015
"Äiti oota", vinnaren av Årets naturbild 2015 "Äiti oota", vinnaren av Årets naturbild 2015 Bild: Antti Leinonen vuoden luontokuva 2015

Årets naturbild 2015 är på turné tillsammans med 39 andra uppmärksammade fotografin från samma tävling.

Det här är ett strålande tillfälle att uppleva Finlands natur utan att behöva oroa sig för älgflugor, ösregn eller läckande gummistövlar. Bilderna fungerar som utmärkt inspiration både för att själv gå ut i skogen och för att fördjupa sig i fotografering.

I oktober utses Årets naturbild 2016. Domarkåren har fått välja och vraka bland de drygt 13000 bilderna som skickats in av sammanlagt 904 fotografer, och nyligen kom man fram till 270 bilder av 161 fotografer som skickas vidare till final.

Första gången som Finlands Naturfotografer rf valde Årets naturbild var 1980. Året därpå gjordes valet genom en tävling, då endast för föreningens medlemmar, och samma år publicerades också de bästa bilderna i bokform. Sedan 90-talet har tävlingen varit öppen för alla naturfotografer.

Till årets tävling hinner du inte längre skicka in bilder, men nog till 2017 års tävling då man lägger speciell vikt vid Finlands 100-års jubileum.

Finlands mest kända fotoutställning

De bästa bilderna åker årligen på landsomfattande turné. Exempelvis kan man fram till den 19:e september se 2015 års 40 bästa naturbilder på huvudbiblioteket i Vasa. Antti Leinonen från Kajanaland fick då priset Årets naturbild 2015 för en vacker siluettbild på en älgkalv som springer efter sin mamma. Bilden heter "Äiti oota".

Det pågår ju andra fotografitävlingar också.

Läs mer:

Leve naturbilden!