Hoppa till huvudinnehåll

Den fågellika Sonia Rykiel har flugit bort

Sonia Rykiel med sin dotter i en modeshow 2007.
Sonia Rykiel med sin dotter i en modeshow 2007. Sonia Rykiel med sin dotter i en modeshow 2007. Bild: EPA/Bruno Pellerin Sonia Rykiel,mode,modeskapare

Den parisiska modeskaparen Sonia Rykiel har dött. Hon blev 86 år gammal. Rykiel led av Parkinsons sjukdom. Hennes mamma var rysk och pappan rumänsk.

Den sköra, fågellika designern Sonia Rykiel var arketypen för den aristokratiska och artistiska parisiskan. Det burriga, rödskiftande håret och den späda svarta silhuetten såg ut som en levande modeskiss på gatorna i Paris.

I hennes design kombinerades det gamla Europas skrädderikonst med moderna inslag som att visa plaggets avigsida och sömmar. Sonia Rykiel var också en av modeskaparna som gjorde en kollektion för Hennes & Mauritz.

Sonia Rykiel inledde sin karriär med att rita kläder för gravida kvinnor. Hon kallades drottningen av det stickade. Sonia Rykiel gjorde också det printade tyget till mode.

Hennes signatur var bekväma kläder, fjädrar och glada ränder. För mig var hon den eviga inspiratören. En modeskapare som hade den klassiska franska stilen och förmågan att ge den en attraktiv metamorfos, säsong efter säsong.

Rykielmode från 2006/2007.
Rykielmode från 2006/2007. Bild: EPA/Sebastien Soriano Sonia Rykiel,mode,modeshow,modeskapare
Rykielmode från 2006/2007.
Rykielmode från 2006/2007. Bild: EPA/Sebastien Soriano Sonia Rykiel,modeskapare,mode,modeshow,Paris
Modeskapare Sonia Rykiel med en modell 2005.
Modeskapare Sonia Rykiel med en modell 2005. Bild: EPA/Olivier Hoslet Sonia Rykiel,modeskapare,mode,modeller (yrken),Paris

Läs också