Hoppa till huvudinnehåll

Jobbar du mindre jobbar du mera!

kaffekopp i handen
Pausa en hel del och gör det ordentligt - forskning visar att det gör dig effektivare! kaffekopp i handen Bild: Magnus Fröderberg/norden.org Händer,arbetslöshet,arbetspaus

De som arbetar mindre kan faktiskt få mera gjort. Hur bra låter inte det? Nå, så enkelt är det ändå inte.

Nu finns det svart på vitt också i inhemsk forskning: det är bra för dig och ditt arbete att du tar pauser på jobbet! Ulla Kinnunen på Tammerfors universitet har undersökt över 800 arbetare i 12 olika branscher och kommit fram till att vissa typer av pausande faktiskt ökar effektiviteten. Vi listar tre viktiga pauser och en dålig:

Lunchpausen

Kinnunen hålls knappt i byxorna då hon ska förklara hur mycket lunchpausen inverkar på vårt arbete. Av de deltagare som inför undersökningen uppgav att de tycker att de orkar bättre efter lunchpausen var också mindre uttröttade sex månader senare. Speciellt utmattningströttheten, den som inte försvinner under veckoslutet, var mindre närvarande hos dem som vilade ut under lunchen.

Det bästa sättet att luncha, för att öka din motivation, fokus och pigghet, börjar med att inte prata om jobb. Undvik helt att tala om ditt arbete för annars kopplar inte din hjärna av tillräckligt mycket. Ännu bättre blir det om du själv får välja när du åker på lunch och var du äter den. Bäst återhämtar du dig från lunchen om du åker bort från din arbetsplats för måltiden, så att du inte behöver tänka på jobbet över huvud taget.

Vårdag i Helsingfors
Ut och rör på dig slöfock! Då blir du piggare på jobbet! Vårdag i Helsingfors Bild: Mikael Crawford/Yle vårväder,Solsken,april

Utepausen

Många rökare går på paus stup i kvarten och får blängande ögon på sig för det. Rökning i sig gör inget annat än dödar dig men konceptet med en kort paus där du sträcker på benen och går ut i friska luften i bara några minuter hjälper dig att orka med arbetet mycket mera och därför kan du få mera gjort.

Uppgiftsbytet

Att pausa genom att jobba låter absurt. Men enligt Ulla Kinnunen ger ett kort uppgiftsbyte en extra puff i din produktivitet. Det vill säga: om du jobbar med en stor, lite tråkig uppgift och känner att du håller på att helt stanna så kan du i några minuter göra en annan arbetsuppgift, för att återfå fokus och energi till den ursprungliga uppgiften.

kattunge  med resväskor
Katter kan hjälpa eller stjälpa din groove, beroende på vem du litar på. kattunge med resväskor Bild: Jean-Michel Labat/ARDEA/All Over Press resväska

Internetpaus

Kinnunens rapport skjuter ner tanken på att en internetpaus skulle vara bra. Hennes forskning visar att effektiviteten bara sjunker om du hänger på Facebook, kollar på roliga videor eller läser nyheter. Det här går ändå tvärt emot det som forskare i Japan kom fram till i sin studie 2012, som visar att du jobbar bättre efter att ha sett på bilder av djurbebisar eller god mat. Vilket som är rätt får du väl själv bestämma. Eller kanske din chef gör det för dig om du tittar på kattmemes hela tiden...

Pausa mycket

En annan, lite kontroversiell undersökning av sociala nätverksföretaget Draugiem Group från 2014 säger att bland deras anställda var de mest effektiva arbetarna de som pausade mest, och då helt och hållet, borta från datorn, arbetsrummet och så vidare. Enligt undersökningen pausade den mest effektiva tiondelen av de anställda 17 minuter för varje 52 minuters arbete! Det vill säga, enligt Draugiem Group: jobba 52 minuter. Pausa 17. Repeat. Då lär du ska vara som effektivast.