Hoppa till huvudinnehåll

Nanna Vainio: Jag kom dit jag ville

Badmintonspelaren Nanna Vainio.
Nanna Vainio Badmintonspelaren Nanna Vainio. Bild: Yle/Parad Media Nanna Vainio,badminton,badmintonspelare,Rio de Janeiro (stad),Olympiska sommarspelen i Rio 2016

Trots att badmintonspelaren Nanna Vainio inte presterade så bra som hon själv hade hoppats i Rio de Janeiro, är hon ändå rätt nöjd.

– Såklart jag var ledsen när jag förlorade matchen, säger hon. Jag hade väldigt höga förhoppningar på mig själv och hade lagt ribban högt.

Nanna Vainio har alltid försökt leva med principen att aldrig gräma sig över en förlust eller vara besviken i mer än en dag. Sedan är det igen dags att blicka framåt och hon ser inte alls OS i Rio som ett misslyckande.

– Faktum är att det här ändå har varit min bästa säsong hittills, och att jag nu har nått min högsta ranking hittills. Så nog måste jag ju ge efter lite och vara nöjd med mig själv, konstaterar hon.

Balansgång

Det är heller inte alltid lätta att hitta balansgången mellan att å ena sidan vara disciplinerad och strikt och att å andra sidan inte vara det.

– Man ska vara disciplinerad och göra det där hårda arbetet men samtidigt måste man ha det roligt, komma ihåg att njuta och tycka om det man gör.

Nanna ser sig själv som ganska impulsiv och känner att hon därför inte heller kan leva ett för disciplinerat liv.

Hård mot sig själv

– Jag är naturligt ganska hård mot mig själv så jag måste påminna mig om att det helt okej att göra roliga saker och njuta ibland. Det är inte så farligt om man någon gång äter lite dåligt, man måste försöka slappna av lite, menar hon.

OS i Rio gav också Nanna en möjlighet att träffa andra idrottare och lära sig hur de tänker och vad de kämpar med och mot.

– Det märkte man på nåt vis också nu i OS, att de bästa idrottarna som klarade sig bra var dom som hade det roligt och som njöt av det de gjorde. Samtidigt inser man ju att man inte blir bra utan hårt arbete.

Nöjd med tillvaron

Att tävla på OS-nivå är en dröm för många idrottare, men bakom det ligger mycket hårt och målmedvetet arbete. Trots att Nanna har jobbat hårt i många år ser hon ändå inte att hon skulle ha tvingats pruta på något annat eller gått miste om något annat i livet.

– Jag känner att jag har ett jätteroligt liv! Jag har just fått vara tre veckor i Rio och jag får göra många sådana saker som många aldrig får en chans att göra, konstaterar hon. Jag har träffat människor från hela världen och jag har vänner i alla möjliga länder. Nej, jag ser inte att jag har gått miste om nåt.

Stora mål

Och visst har det varit ett händelserikt år för badmintontjejen.

– Om jag ser tillbaka så har jag i år uppnått mina största mål hittills. Det ena var att bli klar med mina studier och bli ekonomie magister och det andra var att vara med på OS i Rio. Och nu har jag klarat av bägge. Så just nu känns det nästan lite tomt, skrattar hon.

Nu vill hon ta sig tid att fundera på om hon vill stanna i Finland eller om hon vill träna utomlands.

– Men jag tar ingen stress. Jag börjar träna igen nästa vecka och då kommer nog nya mål att ta form igen.

Nanna Vainio medverkar i Efter Nio om dygder torsdagen 25.8.2016 på Yle Fem och på Yle Arenan.

Mer från programmet

Läs också