Hoppa till huvudinnehåll

Övertandläkare: Munvatten har ingen effekt

Olika tandredskap, tandtråd, tandborste, tandstickor, munskölj.
Olika tandredskap, tandtråd, tandborste, tandstickor, munskölj. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press tandborstar,tandkräm,Tandtråd,Tand- och munhygien,tandläkare,Munvatten

Först borstar du tänderna, sedan sköljer du munnen med munvatten. Låter det bekant? I så fall bör du kanske tänka om dina rutiner.

Långvarig användning av munvatten kan nämligen göra mer skada än nytta, säger Jussi Feodoroff, övertandläkare i mun- och käkkirurgi vid Kymmenedalens centralsjukhus.

Enligt Fedoroff gör munvatten endast nytta om det innehåller den antiseptiska kemikalien klorhexidin, men ska då användas endast tillfälligt efter att kirurgiska ingrepp gjorts i munnen.

Klorhexidin färgar tänderna, men missfärgningarna kan avlägsnas eller så försvinner de så småningom i samband med att man borstar tänderna.

Men att använda ett vanligt munvatten från snabbköpet gör ingen nytta alls, säger Feodoroff.

- Men den kan vara till skada på så sätt att den i långvarigt bruk förändrar bakteriefloran i munnens slemhinna så att nyttiga bakterier försämras och skadliga upphöjs, säger Feodoroff.

Munvatten kan också innehålla alkohol, som inte är bra för slemhinnan i munnen.

"Jag skulle inte använda munvatten"

Att skölja munnen med munvatten i en halv minuts tid får lätt ögonen att vattnas.

- Kanske det känns psykiskt mer effektivt om ögonen vattnas när man använder munskölj. Men jag har ingen information om att det skulle göra någon skillnad, säger Jussi Feodoroff.

Hurdant munvatten skulle övertandläkaren då själv använda?

- Jag skulle inte använda munvatten överhuvudtaget, säger Feodoroff.

Enligt honom hålls tänderna i skick i fall man rengör och borstar dem tillräckligt länge, använder fluortandkräm och regelbundet går på tandkontroll, där man undersöker situationen för tänderna och deras bindvävnad.

- En frisk mun behöver inte munvatten, summerar övertandläkare Jussi Feodoroff.

Ursprunglig text: Mirjam Tahkokorpi / Yle uutiset