Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Glöm inte skyddsglasögonen på villaavslutningen

Veneziaden i Karleby 2013
Så här såg det ut när veneziaden firades i Karleby 2013. Veneziaden i Karleby 2013 Bild: Kokkolan Matkailu veneziaden

Var försiktiga med raketerna! Varje år sker någon olycka på grund av att man slarvat med säkerheten, säger Jens Emet, kommissarie vid polisen i Jakobstad.

Raketer är inga leksaker, men det förstår inte alla. Speciellt inte om man är alkoholpåverkad.

- Man är oförsiktig och inser inte hur svåra skador man kan få om man inte bär skyddsglasögon.

Även om skyddsglasögon tillsvidare endast är en rekommendation säger Emet att de absolut ska användas.

Kommissarie Jens Emet.
Jens Emet. Kommissarie Jens Emet. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist jens emet

- Folk har nog blivit mycket duktigare att använda glasögonen. Problemet är att man ofta är berusad vid det laget som raketerna kommer fram, säger Emet och påpekar att om du är berusad så skjuter du inga rakteter.

Patrullerar tätorterna

Enligt Emet är det mest livat i tätorterna och det är också där som polisen kommer att placera majoriteten av sina resurser.

- Men vi kommer att patrullera landsbygden i lika stor utsträckning som tidigare.

Aktiva på sociala medier

Under skolavslutningen var polisen aktiv på sociala medier. Allmänheten uppmanades tipsa om langning och olagliga fester.

- Vår närvaro på sociala medier kommer att fortsätta. Det är ett effektivt sätt att nå många på ett enkelt sätt.

Villaavslutningen firas av många minderåriga. Men rätt så lugnt brukar det ändå vara,

- Visst festar de men skolavslutningen är nog i det här avseendet den överlägset livligaste helgen under året. Det sker inte lika mycket under villaavslutningshelgen, säger Emet.

Veneziansk firas stort i Karleby

Villaavslutningen eller veneziansk firas olika beroende på var i landet du rör dig. Från Jakobstad och norrut pratar man om veneziansk medan det söder om Jakobstad pratas om villaavslutning.

Precis som namnet villaavslutning säger väljer de flesta att fira på sommarstugan. I Karleby slås däremot på stort när det kommer till veneziansk och staden ordnar en hel del program under temat Vår venezianska afton.

I år är allt som ordnas på salutorget gratis medan det som händer i stadshuset är avgiftsbelagt. På programmet står bland annat street food, torgförsäljning och musik. Programmet börjar redan på fredag kväll och pågår hela lördagen.

Regn betyder fyrverkerier

Gillar du fyrverkerier ska du vara glad för att det regnat i augusti. I år råder nämligen inga förbud mot att skjuta raketer på villaavslutningen.

Vått på marken betyder att det är fritt fram att skjuta raketer.

Säkerhetschef Ilpo Leino Räddningsbranschens centralorganisation i Finland (SPEK) påminner i ett pressmeddelande om säkerhetsåtgärder när det kommer till fyrverkerier.

- Försiktigt riktade raketer och en stadig avskjutningsramp förebygger olyckor och gör att raketerna inte flyger i en överraskande riktning. Också tillräckliga säkerhetsavstånd till människor och byggnader samt skyddsglasögon är viktiga säkerhetsaspekter, säger Leino.

Tänk på djuren

I Österbotten är det fritt fram att skjuta raketer från klockan 18 på lördag till klockan 2 natten till söndagen. Rör du dig i något annat landskap bör du kolla upp vilka regler som gäller. I till exempel Savolax är det tillåtet med fyrverkier under villaavslutningen medan det i Södra Savolax inte är tillåtet.

SPEK påminner också om att inte skjuta rakter i närheten av husdjur. Kolla också väderprognosen och ifall det finns varning för skogsbrand. En sådan varning föreligger inte för Österbotten det här årets villaavslutning i och med regnet som fallit de senaste veckorna.

På torsdagen inleddes försäljningen av fyrverkerier i Österbotten. Mängden raketer som avfyras är nästintill samma som på nyårsafton.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten