Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland militärövar i stor skala – ”full stridsberedskap vid gränserna”

Marinbaseni Sevastopol på krimhalvön
Den ryska marinbasen i Sevastopol på Krim. Marinbaseni Sevastopol på krimhalvön Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV Sevastopol,Krim,Marinbasen,marinbas

Ryssland inledde på torsdagsmorgonen överraskande flera stora militärövningar vid gränserna till Ukraina och Baltikum. Landets trupper är i full stridsberedskap, säger försvarsministern Sergej Sjojgu.

President Vladimir Putin har beordrat övningarna, som ska pågå till slutet av månaden, säger Sjojgu, men avslöjar inte hur många soldater som deltar i övningarna.

Det är de södra militärdistriktens trupper som har försatts i omedelbar stridsberedskap så att deras handlingskraft kan granskas.

Dessutom har flera andra militärenheter från de västra och centrala militärdistrikten varit i stridsberedskap sedan klockan 7 i morse. Också delar av den norra flottan, luftvapnet, rymdtrupper och fallskärmsjägare deltar i övningarna.

I praktiken innebär det att beredskapen ökar på ett område som omfattar en stor del av Ryssland vid gränserna till Finland och Baltikum ända till gränserna till Ukraina, de Sydkaukasiaska länderna och Kazakstan.

Det centrala militärdistriktet sträcker sig ända till Baikalsjön i Sibirien.

Samtidigt förbereder sig Ryssland för den stora Kavkaz-2016-militärövningen i det södra militärdistriktet, som är mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Dit hör också Krimhalvön.

Ökade spänningar vid gränsen till Ukraina

Uppgifterna om den ökade beredskapen kommer efter att spänningarna på Krim och vid den ukrainska gränsen har ökat.

I början av augusti påstod sig Ryssland ha hindrat ukrainska terrorattacker på Krim. Samtidigt ökade Ryssland sin militära närvaro i gränsområdena.

Relationen mellan Nato och Ryssland har varit spänd sedan Putin annekterade Krimhalvön i mars 2014, och de baltiska länderna är rädda för att också de kunde bli mål för Ryssland.

På ett Natotoppmöte i juli beslöts det att försvaret i regionen ska förstärkas med fyra bataljoner.

Ryssland säger att Nato motarbetar ett hot som inte existerar.