Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarna valde kandidat till borgmästare i Helsingfors

Sannfinländaren Mika Raatikainen
Mika Raatikainen är Sannfinländarnas nyvalda borgmästarkandidat i Helsingfors. Sannfinländaren Mika Raatikainen Bild: Yle Mika Raatikainen

Det blir riksdagsledamot och fullmäktigegruppens ordförande Mika Raatikainen som för Sannfinländarnas del tävlar om den nya borgmästarposten nästa vår.

Sannfinländarna är det första partiet som valt en kandidat till borgmästare i Helsingfors. I medlemsomröstningen fick Raatikainen 60 procent av rösterna. På andra plats kom Mari Rantanen, som är suppleant i riksdagen och fullmäktige.

54-åriga Raatikainen har bland annat arbetat som polis och med internationella fredsbevaringsuppdrag. Han tog Jussi Halla-ahos plats i riksdagen 2014, då Halla-aho valdes in till Europaparlamentet.

I juli väckte Raatikainen uppmärksamhet med ett inlägg på sociala medier, där han efterlyste heterosexuellas rättigheter och kränkte sexuella minoriteter.

Helsingfors går nästa år in för en ny ledningsmodell, där stadsdirektören ersätts av en politiskt vald borgmästare. Borgmästaren kommer att väljas av fullmäktige efter kommunalvalet våren 2017.

Läs mera:

Vem blir borgmästare i Helsingfors - toppnamnen håller tyst

Anni Sinnemäki, Laura Räty, Jan Vapaavuori och andra toppnamn i Helsingforspolitiken är vaga i sina uttalanden om intresset för borgmästarposten. Endast SDP:s Osku Pajamäki säger klart nej. Jussi Halla-Aho lovar fundera på saken.