Hoppa till huvudinnehåll

Sjöräddningsövning väckte uppmärksamhet utanför Borgå

Patienter evakueras från charterbåt under sjöräddningsövning.
Gränsbevakningens nya sjöräddningshelikopter övar på torsdag på Äggskärsfjärden (Arkivbild). Patienter evakueras från charterbåt under sjöräddningsövning. Bild: Yle/Jesper Alm. sjöräddning,superpuma,Hitis

Gränsbevakningens patrullbåt och sjöräddningshelikopter väckte på onsdag uppmärksamhet i Emsalötrakten i Borgå.

Det handlade inte om något tillbud till sjöss utan om en övningssituation med gränsbevakningens nya sjöräddningshelikopter Super-Puma.

- Besättningen har ett visst övningskrav att uppfylla och bland annat ska man öva på rörliga mål och på mål som driver med vinden, berättar vaktofficer Peter Lindqvist vid Borgå sjöbevakningsstation.

Peter Lindqvist
Löjtnant och vaktofficer Peter Lindqvist vid Borgå sjöbevakningsstation. Peter Lindqvist Bild: YLE/Hanna Othman peter lindqvist

Tidigare har övningarna skett i Helsingforstrakten men nu har man valt att förlägga övningarna till Borgå.

Många ringde sjöbevakningen

På torsdag kommer gränsbevakningen att öva med den nya sjöräddningshelikoptern och med livflotte västerom Pellinge på Äggskärsfjärden vid Glosholm. Också Borgå sjöbevakningsstations patrullbåt kommer att delta i övningen.

Övningen på onsdag väckte stor uppmärksamhet och många Emsalöbor ringde sjöbevakningsstationen vid Kuggen invid Emsalöbron för att fråga vad som är på gång.

- Oftast brukar vi sträva till att förlägga övningarna längre ut på öppna fjärdar för att undvika buller, men allt som behövs är en stadig sydlig bris, så hörs nog ändå helikopterns ljud vid kusten och på till exempel Vessölandet, säger Lindqvist.

Torsdagens övning blir den sista för den här gången, men det är möjligt att Super-Puman återvänder.

- Det är mycket möjligt att det blir några övningar också senare i höst i samma trakter, förutspår vaktofficer Peter Lindqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland