Hoppa till huvudinnehåll

Skolmaten i Lovisa får kritik - mättar inte

Salladsbord i skola.
Illustrerande bild. Salladsbord i skola. Bild: Yle/Lotta Sundström rågbröd

Den mat som serveras i högstadiet och gymnasiet i Lovisa håller inte alla elever och lärare mätta, säger lärare Christina Mickos. Enligt kostservicechefen görs maten enligt gällande näringsrekommendationer.

Christina Mickos jobbar som lärare vid det svenskspråkiga högstadiet och gymnasiet i Lovisa. Hon skulle gärna äta skolmat med sina elever, men den håller inte magen mätt lika länge som hemlagat eller lunch på någon av Lovisas restauranger.

- Jag äter lunch vid tolvtiden och när jag äter skolmat har jag märkt att magen börjar kurra redan vid tretiden. Sen på hemvägen smakar det med en chokladstång i bilen.

Mer protein och fett

Tar Mickos med sig mat hemifrån eller äter lunch på stan då hon hinner, klarar hon sig till middagen femtiden.

- Jag är ju ingen näringsexpert, men när jag jämför portionerna så innehåller ju nog det jag lagat själv eller restaurangportionerna mera protein och fett och mera grönsaker än det vi får serverat i skolan. Den är mer betonad på potatis och pasta och grönsaksurvalet är säkert på grund av små resurser mycket mindre.

Mickos säger att hon nog klarar sig som vuxen genom dagen. Däremot är hon oroad över sina elever.

- Efter att jag började prata om det här så har nog elever ryckt mig i ärmen och sagt att det är så, att man känner sig hungrig på sjunde, åttonde lektionen. I gymnasiet har vi ju undervisning till klockan 16.05 och innan en del elever är hemma kan klockan vara fem.

Hon har rekommenderat eleverna att de ska ta med eget mellanmål för att orka.

Vems fel är det?

- Jag tycker inte om tanken att det skulle vara någons fel, säger Christina Mickos som har stor respekt för kökspersonalen som jobbar med mycket begränsade resurser.

Enligt Mickos borde man vända sig till beslutsfattarna som fördelar resurserna för skolmaten. Kanske också alla som jobbar inom skolbespisningen kunde tänka mer på salladen och proteiner, föreslår hon.

- Om salladsutbudet består av konserverad ananas och isbergssallad i augusti så kanske man inte är så inspirerad att fylla halva tallriken med dem enligt tallriksmodellen.

Hon undrar om man inom upphandlingsreglernas ramar kunde ha mer närproducerad och säsongsbetonad mat.

Kostservicechefen: vi följer rekommendationerna

Det är första gången som kostservicechef Annika Kuusimurto i Lovisa får respons från fältet om skolmatens näringsinnehåll. Hon kan varken bekräfta eller förkasta Christina Mickos teorier om maten.

- Skolmat baserar sig på vissa näringsrekommendationer. Vår skolmat är normal husmanskost. Jag har inget svar på vad hennes upplevelser beror på.

Näringsrekommendationerna ger riktlinjer för hur mycket kolhydrater, proteiner och fett skolmaten borde innehålla. Största delen av skolmat i Finland baserar sig på rekommendationerna. Att rucka på dem kan vara svårt.

Lovisa stads kostservicechef Annika Kuusimurto.
Kostservicechef Annika Kuusimurto. Lovisa stads kostservicechef Annika Kuusimurto. Bild: Yle / Hanna Othman kostservicechef

Ät frukost och mellanmål!

Annika Kuusimurto tror personligen att hungerskänslor på eftermiddagen är beroende av hela dagens näringsintag. Skoleleverna har långa arbetsdagar och därför är det viktigt att äta en stadig frukost.

- Det är viktigt att det inte blir långa mellanrum mellan målen. Jag kan inte ta ställning till om Lovisa har råd att införa mellanmål i skolorna, men det kunde man kanske fundera på. Mellanmålet kunde till exempel kosta något, det förekommer runtom i landet.

Christina Mickos efterlyser mer lokala, färska grönsaker speciellt i skördetider på hösten. Enligt Kuusimurto består salladsbordet av tre komponenter som varierar från dag till dag.

- De är inte direkt lokalt inhandlade, nej, utan kommer via vår partihandel, säger Kuusimurto.

I Lovisanejdens högstadium och Lovisa gymnasium råder undantagstillstånd vad gäller bespisning. Högstadiets matsal är stängd och gymnasiets musiksal har konverterats till matsal.

Brist på spisar och ugnar betyder att all mat måste transporteras från centralköket. Disken åker tillbaka till centralköket eftersom skolan saknar diskmaskiner.

Läs också