Hoppa till huvudinnehåll

Snårigt regelverk kring kyrkoherdeval bekymrar

Bibeln.
Bibeln. Bild: Yle/Andy Ödman åbo domkapitel

Församlingsrådet vid Åbo svenska församling står inför en stor uppgift när de nu blir tvungna att ta ställning till hur den nya kyrkoherden för församlingen ska väljas.

Församlingens kyrkoherde Björn Nalle Öhman har av hälsoskäl lämnat kyrkoherdeskapet för gott, och ett nyval blir antagligen aktuellt redan i vår.

Margó Storm som är viceordförande för Åbo svenska församlings församlingsråd säger att det gäller att sätta igång i tid med att förbereda ett nyval.

- Vi (församlingsrådet) fick reda på detta bara för några dagar sedan! Men det blir ju lyckligt på det sättet att Mia Bäck kan sköta uppgiften nu, som redan finns i huset. Det är ju inte så hemskt lätt att hitta en ny kyrkoherde i dagens läge, säger Storm.

Sedan några år tillbaka är det möjligt att välja kyrkoherde via indirekta val så att församlingsrådet väljer kyrkoherde. I direkta val är det församlingsmedlemmarna som väljer kyrkoherde. Regelverket kring indirekta val är ändå mycket komplicerade.

Krångligt regelverk oroar

Storm säger att man nu blir tvungen att granska reglerna noga så att inte valet leder till juridiska tvister.

- Vi har ju hört om Petrus församling i Helsingfors där det ju inte riktigt har gått så bra, funderar Storm lite bekymrat.

Förvaltningsdomstolen i Helsingfors slog nyligen fast att kyrkoherdevalet i Petrus församling skedde på diskriminerande grunder.

Församlingsrådsmedlemmar har medgett att man helt enkelt inte kände till reglerna tillräckligt bra, och att regelverket är mycket komplicerat.

- Jag har också hört att det är en djungel! Jag hoppas att vi ska kunna ta reda på reglerna så att vi inte gör samma dumheter vi, slår Storm fast.