Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle i Accumoli: Inte många intakta hus, sorgsen stämning

Accumoli i Italien drabbades hårt av jordbävningen.
Accumoli drabbades hårt av jordbävningen. Accumoli i Italien drabbades hårt av jordbävningen. Bild: EPA/ANGELO CARCONI Accumoli,jordbävningar,Italien

Yle Nyheters utsända Jessica Stolzmann befinner sig för tillfället i Accumoli, en av de byar som drabbades värst i onsdagens jordskalv i Italien.

Ett tiotal personer har dött i Accumoli och 50 har dött i byarna omkring. I Amatrice, som ligger ungefär en timmes bilväg från Accumoli, har ungefär 200 människor dött.

- Jag ser förstörelse i nästan varje hus här omkring mig.

Enligt Stolzmann måste folk be om tillstånd för att kunna gå till det som finns kvar av deras hem och plocka med sig sina värdesaker. Folk kommer ut från sina hus med fotografier, kläder och annat. De är sorgsna och ledsna.

- Jag pratade med en kvinna som var lättad för att hennes familj hade klarat sig. Men deras vänner, en familj på fyra personer, hade omkommit i skalvet. Så det är nog starka känslor här för tillfället.

Det drabbade området ligger högt uppe i bergen. Hur svårt är det att ta sig dit?

- Det var ganska svåråtkomligt. Byarna ser ut att ligga ganska nära varandra, men det är rätt långa avstånd. Jag pratade med polisen och de sade att det är ett ganska stort område som drabbats av skalvet. Det finns många små byar här i trakten, och att komma åt dem alla längs de smala vägarna har varit en utmaning.

Jessica Stolzmann och Mårten Lampén redo att ta flyget till Italien.
Reporter Jessica Stolzmann och fotograf Mårten Lampén reste i onsdags för att rapportera från det italienska jordbävningsområdet. Jessica Stolzmann och Mårten Lampén redo att ta flyget till Italien. Bild: Mirjam Heir mårten lampén

Kan du beskriva förödelsen i Accumoli?

- Det är inte många hus som är intakta, de flesta har sprickor eller någonting som gör att man inte ska gå nära dem. Husen kan rasa närsomhelst eftersom det ännu förekommer efterskalv här i området.

Hurdan är stämningen bland dem som överlevt?

- De flesta har vetat att det här kan hända, och de bor i historiska vackra byggnader från 1800-talets början. Så det har ju vetat det och levt med det, men förstås är det en stor sorg och chock - speciellt omfattningen, som klarnade ganska sent. Många trodde inte att det skulle vara så här illa.

Har det förekommit efterskalv i området?

- Nu har jag inte känt av efterskalv, men på natten vaknade jag av ett kraftigare efterskalv. Det förekom två kraftigare efterskalv på natten, vid två-tre-tiden och vid femtiden. Efterskalven försvårar räddningsarbetarnas jobb och de tvingades avbryta arbetet för en stund under natten. Det behövs ju inte så mycket; ett litet skalv - så rasar resten av det som finns kvar av husen.

Hur framskrider räddningsarbetet? Det har talats om svårigheter med koordineringen, eftersom det drabbade området ligger i flera olika provinser?

- Min uppfattning är att det har gått relativt bra och att man lärt sig mycket av jordbävningen i L'Aquila år 2009. Det finns frivilligstyrkor som ryckt ut och alla människor som jag pratat med har berömt räddningsarbetarna och tackat dem.

Hur går diskussionen kring byggnadssäkerheten. Skolan i Amatrice var alldeles ny och borde ha hållit ett jordskalv och många gamla byggnader har förstörts. Tror du att det här kommer att bli en politisk fråga?

- Det är säkert lite för tidigt att säga ännu. Kvinnan som jag talade med sade att de nog vet om att deras hus är i dåligt skick, men att det är så de vill bo. Det är en utmaning att stöda de här vackra och pittoreska byggnaderna så att de håller.