Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdarna har inte farit illa av regnet

Hanna Hoijar.
Trädgårdsmästare Hanna Hoijar. Hanna Hoijar. Bild: Yle/Malin Hulkki. trädgårdsmästare

Trädgårdens nyttoväxter som hallon, sallad och potatis har lidit av vätan i augusti. Men i övrigt mår egentligen trädgården bara bra av fukt och bland annat perennerna har klarat regnrekorden med bravur, säger trädgårdsmästare Hanna Hoijar i Korsholm.

- Man har klarat sig undan med mindre skötsel men ogräset frodas. Så man har nog att göra om man vill hålla det borta, säger Hoijar.

Växtsjukdomar, svamp och mögel frodas också då det är fuktigt. Bladen på växterna hinner inte torka upp mellan regnen och det ger konsekvenser.

- På till exempel rosorna märker man av rosten och svampsjukdomarna. De trivs, säger Hoijar.

Vätan kan också få konsekvenser för växternas övervintring. Om det är väldigt blött i marken ännu då det fryser på blir det bekymmer.

- Då är det svårare för växterna. De flesta klarar inte av att stå i fukt över vintern och då det blir tjäle kan det ställa till problem nästa år, säger Hoijar.

Hösten är en aktiv tid i trädgården

För övrigt är hösten en utmärkt tid att plantera. De flesta växter är förmånligare nu än på våren och plantorna kommer igång nästa vår snabbare om de planteras nu på hösten.

Enligt Hanna Hoijar ska man undvika att plantera plantor som är på gränsen att klara vårt klimat. Också barrväxter rotar sig långsammare än till exempel perenner så också de kan det löna sig att vänta med till våren.

Men att till exempel anlägga häck går utmärkt just nu.

- Plantskolorna säjer barrotade plantor som är både förmånliga och enkla att sätta ner. Man gräver dike och i porös jord är de väldigt lätta att sätta ner eftersom de inte har någon jordklump att ta i beaktande.

Lökarna ska i jorden

Det är också hög tid att plantera lökväxter just nu.

- Tulpaner och narcisser går att plantera också senare på hösten, men små lökar behöver komma i jorden omgående då man köpt dem.

Hösten är också en bra tid att beskära buskar och träd. Också fruktträd går bra att beskära även om de har frukt just nu. Träd som savar ska beskäras på hösten.

Perenner och nyttoväxter som blommat ut behöver man inte plocka bort utan man kan gott lämna dem att förmultna och ruttna där de växer tycker Hanna Hoijar.

- Jag lämnar allting kvar och tar bort det på våren. Det skapar ett litet extra skydd. Tar man bort dem så finns det större risk för svamp och mögelsporer att slippa till om man klipper ner växten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten