Hoppa till huvudinnehåll

Unga företagare flyttar in i före detta Maria sjukhus

Gunnar Suikki, projektchef vid Helsingfors stads näringslivsavdelning
Projektchef Gunnar Suikki visar var uppstartscentret ska husera. Byggnaden bakom honom från 1916 blir en del av Startup Maria. Gunnar Suikki, projektchef vid Helsingfors stads näringslivsavdelning Bild: Yle/Helena von Alfthan startup maria,Maria sjukhus

Företag i startgroparna och riskinvesterare ska samlas under samma tak i de gamla sjukhusbyggnaderna. Startup Maria blir Nordens största uppstartskluster.

Huvudingången till Startup Maria finns i den delen av det gamla sjukhuset som är byggd 1954, och öppnar sig mot innergården. Det ser inte färdigt ut, byggarbetare jobbar frenetiskt med att få det sista fixat före invigningen.

- Intresset bland företagarna är otroligt stort. Det är lite synd att vi inte har mera plats. Tyvärr kan vi inte ta emot alla de företag som vi skulle vilja ha här. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med utrymme, säger Gunnar Suikki från Helsingfors stads näringslivsavdelning.

Timo Siitonen från A21 som ska starta restaurang här.
Timo Siitonen från A21 som ska driva restaurangen i uppstartscentret. Restaurangen ska hålla öppet från morgon till kväll. Timo Siitonen från A21 som ska starta restaurang här. Bild: Yle/Helena von Alfthan startup maria,Maria sjukhus

Den här veckan invigs uppstartscentret i Maria sjukhus officiellt. Den första etappen av renoveringen är klar och uppstartscentret upptar 6000 kvadratmeter i de före detta sjukhusbyggnaderna. 25 företag har redan flyttat in i utrymmena.

Daniela Bensky är projektkoordinator på riskkapitalbolaget Inventure.
Daniela Bensky, projektkoordinator på riskkapitalbolaget Inventure, vid huvudingången till Startup Maria. Daniela Bensky är projektkoordinator på riskkapitalbolaget Inventure. Bild: Yle/Helena von Alfthan inventure,Maria sjukhus

På glasdörren står det fortfarande "Päivystysosasto" - jouravdelning. Ovanför finns en dekal med namnet Inventure. Daniela Bensky tycker det får synas att här förr var ett sjukhus. Från och med i höst ska riskkapitalbolaget Inventure vårda små uppstartsföretag i det före detta sjukhuset.

- För oss är det viktigt att få ett centrum som ger ekonomiska möjligheter och en fixarmentalitet till Helsingfors. Uppstartsföretag är positiva och energiska och den energin vill vi se mera av i Helsingfors, säger Daniela Bensky som är projektkoordinator på riskkapitalbolaget Inventure.

Valeria Gasik och Valtteri Wikström på bolaget Soundshade som har kontor i fd Maria sjukhus
Valeria Gasik och Valtteri Wikström på bolaget Soundshade, som redan flyttat in i Startup Maria. Valeria Gasik och Valtteri Wikström på bolaget Soundshade som har kontor i fd Maria sjukhus Bild: Yle/Helena von Alfthan valtteri wikström,Maria sjukhus

Helsingfors stad äger byggnaderna. De hyr ut dem till bolaget Startup Maria, som i sin tur hyr ut utrymmen till företag.

Riskkapitalbolaget Inventure kommer att ha många små uppstartsföretag som underhyresgäster. Daniela Bensky tror att Startup Maria kan locka fler utländska investerare och företagare till Helsingfors.

- När det är så koncentrerat på ett ställe, i en stor byggnad där det finns många olika typers företag så blir det mycket lättare för företag som kommer utomlandsifrån att komma direkt hit, säger Daniela Bensky.

Det här ska bli ett så kallat coworking space
Företag kan hyra en plats vid ett bord i det här stora rummet, berättar Gunnar Suikki. Det här ska bli ett så kallat coworking space Bild: Yle/Helena von Alfthan startup maria,Maria sjukhus

- Hyresnivån är lite lägre än på fria marknaden, men uppstartsföretagen får inte något direkt stöd av Helsingfors stad. Undantaget är deskplatserna. De är billiga och kostar cirka hundra euro i månaden, berättar Gunnar Suikku vid Helsingfors stad.

I januari 2017 ska andra etappen av renoveringen vara klar. Då ska 60 företag ha sitt bo här, och hela uppstartscentret blir 9000 kvadratmeter stort.

Läs mera:

Maria sjukhusområde planeras bli Nordens största centrum för uppstartsföretag

Nu planeras ett kluster för uppstartsföretag på Maria sjukhusområde. Tanken är att stöda bra företag med svag finansiering.