Hoppa till huvudinnehåll

ABC i Eurodance: Z som i Daze

En av Dazes hits handlade om 90-talsleksaken Tamagotchi.
En av Dazes hits handlade om 90-talsleksaken Tamagotchi. En av Dazes hits handlade om 90-talsleksaken Tamagotchi. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Tamagotchi

Svenska wikipedia tillskriver danska Daze den helt egna genren "bubblegumdance", men bandet som gav världen "Superheroes" och "Tamagotchi" förtjänar också att hyllas i detta sammanhang.

I serien “långsökta alfabetiska kopplingar” landar valet av akt på Z faktiskt på Daze. Även om Zig & Zag hade varit ett alternativ, föll valet på danskarna.

Vem?

En trio bestående av medlemmarna Lucas Sieber, Trine Bix och Jespet Tönnov Rasmussen, den första fasen av karriären varade bara ett par år i slutet av 90-talet, men på sistone har man visat levnadstecken igen.

Sieber har figurerat i Melodi Grand Prix-sammanhang i Danmark och finns bland annat i bakgrunden för tonårssensationen Lærke.

Ironiskt nog stiger Daze upp på scen i Helsingfors, just idag (26 augusti 2016), på We Love The 90's! Förutom det har bandet hunnit med fem (5!) Finlandsspelningar redan i sommar.

Vad?

Danska Daze var relativt sena på bollen, när de lanserades år 1997.

Banalt enkla med medryckande singelsläpp följde i tur och ordning och såväl “Superhero”, “Toyboy” som “Tamagotchi” nådde skaplig framgång i Europa. Debutsingel “Superhero” gick faktiskt alldeles lysande i Finland.

Bandet gjorde två plattor innan millennieskiftet och återuppstod igen för några år sedan i samband med danska Melodi Grand Prix, där de blev tidigt utslagna med en låt skriven av svenska Thomas G:son.

Konkurransen våren 2013 visade sig vara mördande, när vinnaren var en viss Emelie de Forrest.

Varför?

Energin går inte att ta miste på, fullt ös på “Superheroes” plattan. Tematiken kring bandet och dess konstellation gjorde att väldigt många drog paralellen till Aqua.

Likheter finns, men Daze förlorar 0-100 mot sina föregångar när det kommer till försäljning. Som ett affischnamn under genrens sista dödsryckningsår 1997-1998 har bandet ändå sin givna plats.

Enligt Jukka:

Här ligger vi rätt nära den typen av eurodance som inte går hem i Club Isojoki.
Farligt nära Vengaboys och annan "barntekno". Daze är med på den här listan mest för saknaden av andra bra akter på bokstaven Z.

Enligt Antti:

Glömmer nog aldrig hur mycket “Superhero” och “Tamagotchi” gick på repeat uppe i Sodankylä, där jag gjorde min militärtjänstgöring mellan 1997-1998.

Bandet var de lappländska herremännens favorit just då tillsammans med husgudarna i Mr President. Håller fortfarande just “Superhero” som en av mina top 10 favoriter alla tider inom genren.

Sen är det ju fascinerande med hela “Tamagotchin”. Den lilla interaktiva japanska prylen hade år 2010 sålts i 76 miljoner exemplar, inte riktigt samma siffror som Dazes singel, dessvärre.

Nyfiken på mera Eurodance?

ABC i Eurodance är ett radioprogram som sänds fyra lördagar i augusti 2016.
Som redaktörer fungerar Antti Koivukangas och Jukka Isojoki.

ABC i Eurodance, A till I, lördag 6 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, J till R, lördag 13 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, S till Å, lördag 20 augusti kl. 20.00 – 21.00
ABC i Eurodance, Ö som i önska, lördag 27 augusti kl. 20.00 – 23.00

Programmen hittas också på Yle Arenan i efterskott.