Hoppa till huvudinnehåll

Damligan hägrar – IK Myran nära århundradets skräll

IK Myrans damlag formar en ring inför matchen mot KF-10.
IK Myran på väg mot en kanonsäsong. IK Myrans damlag formar en ring inför matchen mot KF-10. Bild: Yle/Juho Karlsson ik myran,Nedervetil,Kronoby,fotboll,Damettan

En jätteskräll håller på att formas i damernas division ett i fotboll. Mot alla odds är Nedervetilklubben IK Myran med och kämpar om avancemang till damligan.

För ett par år sedan besökte Yle Sporten den lilla orten Nedervetil ungefär 20 kilometer sydost om Karleby. Då hade ortens stolthet IK Myran just tagit steget upp till damettan och kämpade om en plats i övre slutspelet.

Chefstränaren Magnus Slotte påpekade då att det skulle vara orealistiskt att i framtiden ta steget upp till ligan.

– Då måste vi ändra vår strategi helt och det vill vi inte. Myrans damer handlar mycket om lokala spelare och stommen ska vara det. Då är nog division ett det högsta, tyvärr, konstaterade Slotte 2014.

Hängivet arbete ligger i grunden

Vi spolar bandet två år framåt till en sen augustikväll på Nedervetil sportplan, där tabelltvåan IK Myran tar sig an tabellettan KF10 från Karleby.

Efter en jämn dust slutar matchen 1-1 och IK Myran är fortfarande med i tätstriden. Vad beror det då på att IK Myran plötsligt knackar på portarna till ligan?

– Grunden är hängivet arbete. Både lagledningen och de flesta flickorna har bundit sig till att år för år utveckla spelsättet och att överlag vara hängiven året runt, säger Slotte.

Denna hängivenhet ser nu ut att bära frukt, men fem matcher återstår av säsongen och det är fortfarande KF-10 som är i förarsätet. Men om vi leker med idén att IK Myran skulle spela i damligan nästa år, vad skulle krävas då?

– Två förstärkningar till så skulle vi kunna spela i ligan. Klart att vi behöver kommunens engagemang och stöd, det är ju ändå en helt annan nivå. Vi talar om att fördubbla budgeten och vi behöver mera folk i lagledningen, så nog är det på det sättet en bit.

– Men spelmässigt tycker jag att vi har utvecklats. Den här stommen, som har hållit ihop ganska länge, har utvecklats och de har blivit hårdare och bättre spelare. Inte är det egentligen så långt borta, fastän jag för två år sade så.

Tar en match i taget

Inom laget har man enligt lagkaptenen Annika Grundvall inte ännu diskuterat ett möjligt avancemang även om det helt säkert ligger i bakhuvudet på de flesta spelarna.

– Vi försöker nog bara ta en match i taget och fokusera på det och inte se så långt i framtiden. Men det skulle nog vara jätteroligt, att ha varit med ända sedan tvåan och kämpa upp sig till ligan och med egna kompisar och det egna laget. Det skulle nog vara stort.

Annika Grundvall vid Nedervetil sportplan.
Annika Grundvall, lagkapten i IK Myran. Annika Grundvall vid Nedervetil sportplan. Bild: Yle/Juho Karlsson ik myran,Nedervetil,Kronoby,fotboll,Damettan

Det här är tredje året som laget spelar i division ett. Första säsongen resulterade i en sjunde plats och förra säsongen låg man ett pinnhål högre upp i tabellen. Hade man förväntat sig att det skulle gå så här bra i år?

– Vi har nog höjt på målsättningen varje år. Klart vi hade som mål att vara på övre halvan och framförallt bråka med våra grannar GBK och KF-10. Att det sedan gått så här bra så, jag vet inte, det är bara roligt hela tiden, konstaterar Slotte.

– Jag tror inte att vi hade tänkt att vi ännu här i slutet på augusti slåss om första platserna, men vi har fått ändra på målsättningen vartefter, säger i sin tur Grundvall

Tror du att Yle Sporten nästa år får komma hit till Nedervetil och intervjua damligaspelare?

– Det hoppas jag, avslutar Grundvall med ett skratt.

IK Myran har ännu fem matcher kvar att spela. Nästa match är mot Sudet från Kouvola den 5 september, sedan väntar en hemmamatch mot PKKU och serien avslutas med tre bortamatcher mot VIFK, MPS och P-Iirot.

Damettan topp-5 26.8.2016 Matcher Målskillnad Poäng
1. KF-10 16 32-20 33
2. IK Myran 17 48-23 32
3. GBK 16 34-20 30
4. VIFK 15 37-17 29
5. JyPK 15 31-19 28

Läs också

Nyligen publicerat - Sport