Hoppa till huvudinnehåll

Estland försöker välja president, men det kan bli svårt

Flicka på äventyrsbana
Flicka på äventyrsbana Bild: Yle/Gustaf Antell krokig väg,träd,äventyr,barn (familjemedlemmar),lek (barnlek),motion,Estland

På måndag inleds presidentvalet i Estland, men det kan ta en hel månad innan vi får veta vem som blir landets nästa president. Det krångliga valsystemet, där folket inte tillfrågas, har blivit ett nästan lika stort samtalsämne som vilken av kandidaterna som kan och bör vinna.

Estlands egen muminmamma, elitens superkandidat eller en sympatisk gentleman som det inte går att tycka illa om. Det kunde bli ett färgsprakande presidentval om omständigheterna var de rätta, men det är de inte.

När Estland börjar välja president på måndagen är det inte ens säkert att det blir den dagens största nyhet ens i Tallinn.

Det beror på det krångliga valsystemet, där parlamentet, Riigikogu, först har två dagar och tre omröstningar på sig att välja president.

Här finns det estniska rundradiobolaget ERRs grafik som ska förtydliga hur presidentvalet går till

För att vinna krävs att en kandidat får två tredjedelar av rösterna i Riigikogu, det vill säga 68 av 101 parlamentarikers stöd.

Det mesta tyder på att partipolitiken inte kommer att tillåta de kompromisser som krävs för det. I så fall skjuts valet upp med upp till en månad.

I det andra skedet av presidentvalet får representanter för landets alla kommuner, tillsammans med Riigikogu, två försök att välja president.

Toomas Hendrik Ilves poserar i en park.
Om varken parlamentet eller kommunernas representanter kan komma överens fortsätter president Toomas Hendrik Ilves på obestämd tid. Toomas Hendrik Ilves poserar i en park. Bild: Yle/Gustaf Antell Toomas Hendrik Ilves,Estland,presidenter

Om de misslyckas går turen tillbaka till Riigikogu. Om valet ännu i det skedet hänger upp sig börjar trovärdigheten för systemet vara illa ut. Senast då.

Då börjar hela processen dessutom om från början.

Kandidaterna som vill att vi vill ha dem

Eftersom det ännu är oklart vilka kandidater som kommer att ställa upp i valets första omgång på måndagen, så är det bättre att spekulera kring favoriterna att i slutändan vinna valet.

Man behöver inte ha varit uppställd i den första omgången för att kunna bli vald i ett senare skede av kommunernas representanter.

De tre kandidater som just nu anses ha störst chans:

Marina Kaljurand - folkets favorit i alla opinionsundersökningar. Karriärdiplomat som blev utrikesminister i juli förra året.

Estniska politikern Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Estniska politikern Marina Kaljurand Bild: EPA/Valda Kalnina Marina Kaljurand
Kaljurand, jag vet inte varför, men hon är saklig. Fast egentligen har det ingen betydelse vem som är president.― Ene från Viljandi

Skulle vara den första kvinnan och den första som identifierar sig som rysk på presidentposten. Hennas far var lett, hennes mamma ryska född i Estland.

Kaljurand anses vara en sympatisk muminmamma som också kan ryta till. Det gjorde hon bland annat i Moskva när hon var ambassadör där våren 2007, under den så kallade Bronsnatten och påföljande diplomatiska kris.

Ingen inrikespolitisk erfarenhet. Blev Reformpartist i samband med att hon blev utrikesminister.

Statsvetaren Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Statsvetaren Tõnis Saarts Bild: Yle/Gustaf Antell statsvetare

- Kaljurand är med sin utrikespolitiska erfarenhet en representativ person som ger ett trovärdigt intryck. Hon står utanför det politiska etablissemanget och hon måste utveckla sin kompetens inom inrikespolitiken. Annars finns det en risk att hon blir för lätt påverkad av Reformpartiet. Det upplever åtminstone de andra partierna, menar statsvetaren Tõnis Saarts .

Siim Kallas - Reformpartiets egen favoritkandidat, det vill säga den kandidat eliten vill ha. Partiet står alltså inför ett dilemma.

Estlinske politikern Siim Kallas
Siim Kallas Estlinske politikern Siim Kallas Bild: EPA/JULIEN WARNAND Siim Kallas
Jag tror att jag håller på Siim Kallas. Han är en man som får saker gjorda och de andra ser bleka ut i jämförelse. Presidentens roll är för liten nu, men den borde bli större.― Lembit från Viljandi

Kallas var Estlands EU-kommissionär och kommissionens vice-ordförande i tio år. Före det premiärminister och före det allt från chef för Estlands bank, Reformpartiets grundare, utrikesminister och finansminister. Redan under Sovjettiden var hans CV lång.

Kallas brinner av iver att få bli president och hans stödtrupper tycker att det är på turen. Hans goda relationer till så gott som hela den estniska eliten är både en styrka och en svaghet.

- Kallas är unik på grund av sin unika inrikes- och utrikespolitiska erfarenhet. Under 25 år har han hunnit ta många viktiga politiska beslut. Han förstår mycket väl de breda, globala och europeiska synvinklarna. Han har sina nätverk i Europa och han har redan accepterats där, är statsvetaren Tõnis Saarts' bedömning.

Eiki Nestor - Socialdemokraternas kandidat och därmed också han en kandidat från ett regeringsparti. Sympatisk med lång erfarenhet av estnisk politik. Parlamentets talman.

estniske politikern Eiki Nestor
Eiki Nestor, till höger, träffar det ungerska parlamentets talman Laszlo Kover. estniske politikern Eiki Nestor Bild: EPA/TAMAS KOVACS Estland
Jag har ingen precis åsikt om vem som skulle passa. Jag vet inte riktigt varför jag inte vet. För mig personligen har det nog ingen betydelse.― Marili

Nestors chanser ligger i att Reformpartiet underskattar honom samtidigt som oppositionen överraskar och get honom sitt stöd. Just nu finns det inga tecken på att så kommer att gå.

Nestors opinionsstöd är lågt, men han väcker och andra sidan inga negativa känslor i några läger. Hans grå personlighet ses som ett stort minus.

- Nestor kallas ibland till den estniska politikens farfar. Han är en gemytlig gestalt som har nått resultat. Det mesta inom estnisk socialpolitik och våra socialpolitiska institutioner har någondera byggts upp av honom eller är en följd av de politik han har fört, säger Tõnis Saarts

Röster på gatan i Viljandi, södra Estland, 18.000 invånare

annen Lembit
Lembit annen Lembit Bild: Yle/Gustaf Antell Estland

”Jag tror att jag håller på Siim Kallas. Han är en man som får saker gjorda och de andra ser bleka ut i jämförelse. Presidentens roll är för liten nu, men den borde bli större. Nu stadfäster han bara nya lagar.” - Lembit från Viljandi

Kvinnan Ene
Ene Kvinnan Ene Bild: Yle/Gustaf Antell Estland

”Kaljurand, jag vet inte, men hon är saklig. Fast egentligen har det ingen betydelse vem som är president. Kanske presidenten borde få mera makt.” - Ene

Marili och Gregor
Marili och Gregor Marili och Gregor Bild: Yle/Gustaf Antell Estland

”Jag har ingen precis åsikt om vem som skulle passa. Jag vet inte riktigt varför jag inte vet. För mig personligen har det nog ingen betydelse vem som är president. Men Ilves har varit bra, han ger ett gott intryck.” - Marili