Hoppa till huvudinnehåll

Italien utlyste undantagstillstånd - hoppet sinar i skalvområdet

Brandman går igenom ruiner i Arquato del Tronto.
En brandman inspekterar skadorna på ett hus i byn Arquato del Tronto nära skalvets epicentrum. Stora delar av de hus som fortfarande står är så ila skadade att de kan rasa när som helst. Brandman går igenom ruiner i Arquato del Tronto. Bild: EPA/ANGELO CARCONI Italien,Arquata del Tronto

Undantagstillstånd har utlysts i området som har drabbats värst av skalvet i onsdags. Räddningsarbetarna jobbar vidare men säger att efterskalven försvårar arbetet. Det är länge sen det har hörts några livstecken i ruinerna, säger Svenska Yles utsände Jessica Stolzmann.

Myndigheterna har inte höjt det officiella antalet döda från de 250 som gällde torsdag kväll men har låtit förstå att antalet kommer att stiga.

Räddningsarbetet försvåras av de många efterskalven som både packar ihop rasmassorna tätare och orsakar fara för nya ras.

Flera hundra efterskalv av olika kraft har skakat området.

– Det har varit ett stort problem. Det sägs att det har varit över 500 efterskalv och alldeles nyss kände jag här i L’Aquila där jag nu befinner mig ännu ett efterskalv trots att det är över en timme till de här värst drabbade områdena, säger Svenska Yles utsända Jessica Stolzmann på fredag morgon.

Skalven tvingar räddningsarbetarna att avbryta röjandet för de inte själva ska riskera att fångas under rasmassorna.

Byn Amatrice har helt spärrats för andra än räddningsarbetarna då så många av husen som fortfarande står kvar hotar att kollapsa vid minsta efterskalv.

Svåra omständigheter

Brandmän med hundar söker efter levande i rasmassorna i Amatrice.
Brandmän söker efter tecken på liv i ruinerna. För varje timme sjunker sannolikheten att någon hittas och kan dras ut levande ur rasmassorna. Brandmän med hundar söker efter levande i rasmassorna i Amatrice. Bild: EPA/FLAVIO LO SCALZO Italien,Amatrice

Enligt chefen för räddningsverket i området Lorenzo Botti sinar hoppet att fler levande ska hittas i ruinerna lite mer för varje efterskalv och varje timme.

– Under de här förhållandena, i den här omgivningen, är det verkligen en utmaning att kunna rädda någon längre, säger Botti till BBC.

Stolzmann säger att myndigheterna trots allt jobbar vidare för att uppfylla löftet om att alla ska hittas.

– Arbetet fortsätter för myndigheterna har lovat att gräva fram alla ur rasmassorna men det börjar vara ganska länge sen de har hört några livstecken bland ruinerna, säger Stolzmann.

Det är fortfarande inte klart hur många som saknas efter det förödande skalvet.

Området kring Accumoli är en mycket populär semsetrort som vid slutet på sommarsäsongen var fullt med sommargäster och utländska och italienska turister.

Det finns inga uppgifter på exakt hur många människor som befann sig i området när skalvet inträffade.

Lovas pengar för återuppbyggandet

Karta över jordbävningsområde i Italien 24.8.2016.
Karta över jordbävningsområde i Italien 24.8.2016. Bild: Yle Italien,jordbävningar,Perugia,Rom,kartor,Accumoli,Norcia,Amatrice

Premiärminister Matteo Renzi har lovat 50 miljoner euro för återuppbyggandet av de skalvdrabbade byarna.

Många ifrågasätter ändå om det är en rimlig plan då skadorna är så stora och de gamla husen knappast.

– En del av byarna finns det ingenting kvar av. Det är som om en bomb skulle ha jämnat dem med marken, det finns ingenting kvar. I andra byar, som Accumoli där jag var igår, finns byggnader kvar men alla har väldigt stora sprickor, säger Stolzmann.

I L’Aquila där många gamla hus förstördes under skalvet år 2009 har återuppbyggandet av de gamla husen inte kommit så värst långt, säger Stolzmann.

– Delar av centrum ligger fortfarande i ruiner. Istället har man använt pengarna man fick av staten för att bygga en ny stadsdel med säkra hus men det har blivit lite av en spökstad. Folk har inte flyttat in där för många säger att de hellre bor i de historiska, pittoreska, vackra husen trots att de inte är tryggt, säger Stolzmann.